Zemljotres jačine 5,9 stepeni po Richteru pogodio Melbourne, oštećene brojne zgrade

0
573
blank
Foto: Twitter

Potres magnitude 5,9 stepeni prema Richterovoj skali pogodio je područje u blizini Melbourna te se osjetio kako u ovom australskom gradu tako i u okolnim mjestima.

Prema prvim informacijama, epicentar zemljotresa bio je u Mansfieldu na jugu Australije. Prvobitno, Vlada Australije saopćila je kako je potres jačine 6 stepeni Richtera međutim nakon toga je zvanično saopćeno kako je njegova jačina 5,9.

Videozapisi koji kruže društvenim mrežama pokazuju kako su brojne zgrade u Melbournu pretrpjele oštećenja, a stanovnici ovog grada opisali su događaj kao šok i iznenađenje s obzirom da grad već decenijama nije pogodio potres slične jačine. Prema određenim informacijama, zemljotres koji je pogodio šire područje Melbournea najjači je u posljednjih 200 godina.

“Zemljotres se osjetio čak do grada Adelaide u južnoj Australiji kao i u Sidneyu. Prema posljednjim informacijama, ne postoji prijetnja cunamijem”, saopćili su iz australskih službi.

Zamjenik premijera države Viktoria James Merlio saopćio je kako su ovo područje Australije pogodila tri potresa te da bi tokom dana moglo doći do novih slabijih potresa.

“Do sada smo imali 46 prijava štete u cijeloj državi Viktoria. U 35.000 domova nestalo je i struje, ali to bi se trebalo vrlo brzo stabilizovati”, rekao je Merlino.

Osim materijalne štete na objektima, prema zvaničnim informacijama koje prenose mediji u Australiji niti jedan stanovnik Melbournea i okolnih mjesta nije povrijeđen u zemljotresu.