Žena s hidžabom na poštanskoj markici u Australiji

0
254
blank

Godina 2020. bila je kao nijedna druga. Globalna pandemija virusa korona donijela je velike izazove za zdravlje i dobrobit ljudi diljem svijeta. Milioni su izgubili bitku s ovom “nevidljivom pošasti“, životi su poremećeni, dok je svjetska ekonomija uzdrmana.

Kako bi odala počast svima onima koji su bili na prvim linijama odbrane od COVID-19, Pošta Australije napravila je posebno izdanje poštanskih markica posvećeno svim radnicima koji su bili na raspolaganju onima koje je pogodila pandemija.

“Dovodeći vlastitu sigurnost u opasnost kako bi pomogli i zaštitili druge Australce, ovi hrabri pojedinci bili su nezamjenjivi u pomaganju ljudima i ublažavanju posljedica COVID-19“, stoji u objašnjenju.

Na ovim poštanskim markicama u prvom redu su se našli medicinski radnici, apotekari i njegovatelji, zatim policajci, poštari i dostavljači te prosvjetni radnici i trgovci.

Interesantno je da je na poštanskoj markici s prikazanim medicinskim osobljem u prvi plan isturena žena koja nosi hidžab. I dok širom svijeta islamofobija buja, dok se, recimo, u Francuskoj hidžab zabranjuje u javnosti, Australija je odlučila zahvaliti se i stanovnicima islamske vjeroispovijesti koji su također dali svoj doprinos u borbi protiv zaraze.

Izvor: Stav.ba