Dok “zeleni” SDP šuti, “Zeleni ćulah” se nesmetano sprovodi u Sandžaku

0
204

Nacionalno pitanje Bošnjaka bila je tema jučerašnje pres konferencije Sandžačke demokratske partije. Istaknuta je zabrinutost ove partije zbog situacije u Sjenici, gdje je smanjen broj odjeljenja na bosanskom jeziku i umanjen bužet Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV).

O aktuelnoj situaciji u nastavi na bosanskom jeziku u Sjenici, ispred SDP-a govorio je Elvir Eminbegović, vijećnik liste “Vakat je”, koja je dio vladajuće koalicije unutar Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

On je istakao da odjeljenja na bosanskom i srpskom jeziku u Sjenici nisu po statistici srazmjerno rapoređena, jer je pri upisu u srednju školu izučavanje maternjeg jezika i formiranje odjeljenja planirano u odnosu 50 prema 50 posto, nasuprot statistici koja pokazuje drugačije, a što smatra da nije uredu.

Eminbegović je govorio i o problemu smanjenja izdvajanja za finansiranje rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća, navodeći nedopustivim da opština Sjenica smanjuje izdvajanje za te svrhe.

Međutim, Eminbegović se ovom prilikom nije osvrnuo na glavnu temu koju je nedavno pokrenuo njegov kolega iz liste “Vakat je” Esad Rahić, vezanu za zabranu ulaska u Bošnjačko nacionalno vijeće predsjedniku albanskog udruženja “Kosovo za Sandžak” Ismetu Aziziju i ukidanje kosultativno-parcitativnog statusa koji ova organizacija ima u okviru BNV.

I dok se u SDP-u, koji stoji iza liste “Vakat je”, i dalje šuti i ne govori da li će najavljena Rahićeva inicijativa biti zvanična inicijativa ove liste, albanski lobisti naveliko krstare Sandžakom i društvenim mrežama, pripremajući stvari da se jedan broj sandžačkih Bošnjaka na Popisu stanovništva se izjasni kao Albanci.

Podsjećamo, potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća i ugledni sandžački historičar Esad Rahić nedavno je najavio da će lista “Vakat je” zvanično podnijeti inicijativu da se Ismetu Aziziju i njegovoj organizaciji zabrani pristup i djelovanje u Bošnjačkom nacionalnom vijeću.

“Od večeras Ismetu Aziziju su definitivno zatvorena vrata u Bošnjačkom nacionalnom vijeću. VAKAT JE za ovakvu mjeru. Nevladinoj organizaciji “Kosovo za Sandžak”, biće oduzet i status konsultativno-participativni u BNV koji joj naša lista nikada nije ni dala. Zvaničnim predstavnicima Kosova i Albanskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji vrata su širom otvorena”, napisao je Rahić u objavi na Facebooku.

Također podsjećamo da svemu ovome podrušku daju SDA Sandžaka i lista “Samoopredjeljenje”, koji usko sarađuju sa Ismetom Azizijem i ostalim albanskim lobistima koji sprovode proces albanizacije u Sandžaku.

Na prethodnom Popisu stanovništva akcijom bojkota, koji su inicirali i sprovodili Muamer Zukorlić i Islamska zajednica u Srbiji, dijelom je smanjen broj Bošnjaka, dok bi ove godine do smanjenja moglo doći zbog akcije koju sprovodi albanska grupacija koju podržava SDA Sulejmana Ugljanina.

BONUS VIDEO: “Zeleni ćulah” u praksi

Izvor: Sandzacke.rs