“Džin iz Prijepolja” senzacija Svjetskog prvenstva: Maestralni Sinančević u finalu bacanja kugle

0
432
Foto: Guliver/Getty Images/Alexander Hassenstein

Prijepoljac Armin Sinančević je zabilježio nestvaran hitac u kvalifikacijama bacanja kugle koji je leteo čak 21,51 metara što je četvri rezultat kvalifikacija i drugi rezultat Srbije svih vremena!

Došao je u Dohu da stekne iskustvo za Evropsko prvenstvo sljedeće godine, ali momak iz Prijepolja je uradio nešto što niko nije mogao ni da pretpostavi – prebacio je kvalifikacionu normu od 20,90 metara.

Nakon fantastične prve serije u kojoj je bacio 20,48 metara, Sinančević je ostavio sve u šoku u drugoj seriji kada je kugla letela za čak 77 centimetra dalja nego ikada pre u njegovoj karijeri – 21,51 metra!

Ovo je samo 26 centimetara kraće od rekorda Srbije koji drži Dragan Perić još od 1998. godine kada je u Baru (Crna Gora) bacio 21,77 metara .

Ovim hicem Sinančević je pretekao svog starijeg kolegu i uzora Asmira Kolašinca na drugom mjestu večne liste srpskih kuglaša. Kolašinac je to mjesto do sada držao sa svojim ličnim rekordom od 21,58 metara, koji je bacio u Beogradu 2015. godine.

SP – Armin Sinančević – 21,51m PB Q

SP – Armin Sinančević – 21,51m PB Q

Posted by ATLEX – Serbian Athletics on Thursday, October 3, 2019

Ovo je ujedno i norma za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine! Ona u kugli iznosi 21,10 metara.

Armin je na šampionat došao sa 20,74 metra koje je bacio 20. avgusta u Pljevljima.

“Znao sam da mogu ovoliko da bacim i da vrijedim mnogo više nego što sam imao priliku da pokažem. U finalu ću gađati na 22 metra i nadam se borbi za medalju”, istakao je Sinančević.

Očekivalo se da će za ulazak u finale biti dovoljno baciti oko 20,50, međutim čak 12 kuglaša je prebacilo normu od 20,90 metara.

Da je kugla nikad jača govori i ovaj podatak, a dugo se nije dogodilo da svih 12 finalista uđu preko norme, a ne na osnovu plasmana.

Kako ni jedna disciplina do sada u Dohi nije dobila sve finaliste isključivo preko norme, može se slobodno reći da je finale u bacanju kugle najbolje takmičenje šampionata.

Sve ovo daje na još većem značenju onome što je postigao 23-godišnji Sinančević.

Izvor: Telegraf.rs