Medicinar iz Sjenice: Iskoristili me za koronu, pa otpustili

0
181
Foto: Tanjug/Fond B92

Dvanaest medicinskih radnika iz Sjenice ostalo je bez posla, nakon što je epidemija koronavirusa stavljena pod kontrolu. Za otkaze su saznali u poslednjih nekoliko dana, iako su oni stupili na snagu još 18. avgusta. Među otpuštenima je i Jasmin Selmanović, koji za Nova.rs kaže, da se oseća iskorićeno.

Obećanje koje je ministar Zlatibor Ločar dao medicinarima Sandžaka, prilikom posjete Novom Pazaru, palo je u vodu, kada je dvanaestoro sjeničkih medicinskih radnika ostalo bez posla, nakon tri mjeseca borbe protiv koronavirusa.

Lončar je obećao zaposlenje mnogim ljekarima u ovim gradovima, pa je tako u Domu zdravlja Sjenica zaposleno 12 ljekara, na određeno vrijeme. Tada im je rukovodstvo bolnice obećalo da će biti zaposleni na neodređen vremenski period ili da će im se ugovori produžavati na svaka tri mjeseca.

Međutim, u petak je na sastanku sa direktorom ove institucije Altanom Hamidoviće,  dvanaestoro medicinara zvanično obaviješteno da su otpušteni. Rješenja o otkazu su, da stvar bude još gora, stupila na snagu još 19.08.2020. Potpisao ih je direktor Zdravstvenog centra u Užicu Miloš Božović, pod čijom je ingerencijom Dom Zdravlja u Sjenici.

Jedan od 12 radnika koji su ostali bez posla je i Jasmin Selmanović, medicinski radnik koji je dugo godina radio u Domu Zdravlja Sjenica, u ambulantama širom Pešterske visoravni, i za kojeg mnogi u Sjenici imaju samo riječi hvale. Jasmin kaže da ga nije iznenadio ovakav gest – ne samo ustanove za koju je radio, već i države Srbije.

“Ja sam i pre tog obećanja govorio kolegama da ćemo biti izrađeni i da ćemo nakon prvih tri mjeseca dobiti otkaze, što se i desilo. Obećano nam je da ćemo dobit posao na neodređeno, a to je obična laž”, rekao je Selmanović za Nova.rs.

Foto: Tanjug/Dragan Vujović

On dodaje da su ih iskroristili na tri mjeseca.

“Lično sam bio u pratnji oko 30 covid pacijenata i sam sam poslije obolio. Rizikovao svoje zdravlje i zdravlje svoje porodice. Imao sam u toku jednog mjeseca 29 prekovremenih sati rada za vrijeme drugog pika”, priča Selmanović.

“Čekamo da im ugovori budu produženi”

Direktor Doma Zdravlja Altan Hamidovi, za naš portal je rekao da odluka o otpuštanju nije njegova niti direktora Zdravstvenog centra u Užicu.

“Radi se o jednostavnoj proceduri. Ministarstvo Zdravlja je na moju molbu zaposlilo 12 radnika, svi oni su pročitali ugovor koji je zaključen na tri meseca. Svima njima su isplaćene sve zarade kao i prekovremni rad. Oni su sada na odmoru, a za to vreme se čeka nova uredba Vlade, odnosno ministarstva, u kojoj očekujemo da im ugovori budu produženi”, kaže Hamidović.

On je za portal Nova.rs rekao i da je Domu zdravlja potrebno još radnika, možda ine u tolikom broju koliko su tada zaposlili zbog ogromnog priliva pacijenata za vreme drugog pika koronavirusa, ali da će se on i rukovodstvo boriti da zadrže svakog od njih.

Izvor: Nova.rs