Ministarstvo: Početak rekonstrukcije puta NP-TT počinje krajem septembra

0
159
Asfaltna baza u Selakovcu / Foto: Radiostoplus.com

Svi ugovoreni rokovi na rekonstrukciji puta Novi Pazar – Tutin do sada su ispoštovani, radovi ne kasne i počeće krajem septembra, rečeno je radiju Sto plus u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Oni su podsetili da je ugovor o izradi projektne dokumentacije, planova i izvođenju radova sa turskom kompanijom “Tašjapi” potpisan u oktobru 2018. godine i da su oni već ugovorili izradu neophodnih dokumenata.

“Očekuje se da će krajem septembra, kako je i najavila potpredsednica Vlade i ministarka Zorana Mihajlović, otpočeti radovi na rehabilitaciji i rekonstrukciji ove saobraćajnice na teritoriji Novog Pazara. Za sada još uvek nije poznat tačan datum početka radova, a biće čim Tašjapi bude spreman za otpočinjanje radova”, odgovorili su nam u Ministarstvu.

Foto: Tanjug/Kabinet potpredsjednice Vlade Srbije/Mileta Mirčetić

Turska kompanija formirala je u novopazarskom naselju Selakovac asfaltnu bazu, gde se nalazi mehanizacija i materijal neophodan za početak radova.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je prilikom poslednje posjete Novom Pazaru da će rekonstrukcija puta do Tutina početi u septembru i da je rok za završetak radova dve godine.

Ona je nakon sastanka sa predstavnicima lokalnih samouprava ovih gradova kazala da je projekat vrijedan 24 miliona eura koji su obezbijeđeni kreditom Turske.

Na naše pitanje zašto se na rekonstrukciju puta Novi Pazar – Tutin čekalo 10 godina, Mihajlović je odgovorila da se ne bi bavila time i da je najbitnije da će radovi početi u septembru.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić naveo je da su dva glavna razloga za to – prvi to što su Turci tražili da njihove firme učestvuju sa 51 odsto u rekonstrukciji puta, a drugi visoke kamate.

“Kamate su prvobitno iznosile preko 5,5 odsto, ali zahvaljujući dobrim odnosima između dve zemlje, političkoj volji i posvećenosti Ministarstva građevinarstva sada su uslovi kreditiranja znatno povoljniji, kamata je 2,5 odsto”, rekao je Ljajić.

Izvor: Radiostoplus.com