Novcem građana Novog Pazara finansira se kršenje Kodeksa novinara

0
139
Foto: Grad Novi Pazar/Screenshot

Lokalni antikorupcijski forum (LAF) Novog Pazara ocijenio je danas da je Gradsko vijeće bez ikakvog javnog interesa novac građana poklonilo dnevnim listovima koji kontinuirano, otvoreno i na štetu svih građana Srbije krše Kodeks novinara.

LAF je u saopćenju izrazio duboko nezadovoljstvo i razočaranje odlukom Novog Pazara da sa 600.000 dinara sufinansira projekte lista “Alo” i sa 300.000 dinara lust “Kurir”.

“Na ovaj način Grad se pridružio grupi lokalnih samouprava u Srbiji koje sufinansiraju projekte listova koji su u više navrata prošle i prethodnih godina kršili Kodeks novinara i zbog čega su mu izricane mjere od strane Saveta za štampu, a na šta su često ukazivala reprezentativna novinarska udruženja”, navodi se u saopćenju.

Pravilnikom o sufinansiranju medijskih projekata jasno je propisano da lokalne samouprave treba da traže podatke o kršenju zakona i etičkog kodeksa od nadležnh organa i da medijima koji krše etičke i zakonske standarde ne odobravaju sredstva.

LAF je u saopćenju ukazao da se Gradsko vijeće oglušilo o ranije usvojenu odluku da sjednicama o raspodjeli novca prisustvuje i jedan član LAF-a u svojstvu posmatrača.

“Članovi LAF-a nijednom nisu bili obaviješteni, niti pozivani na sjednice pomenutih Komisija. Činjenica je da je Novi Pazar grubo prekršio Pravilnik o sufinansiranju medijskih projekata za 2021. godinu”, navodi se u saopćenju Foruma, tijela koje po Statutu ukazuje na koruptivno djelovanje u organima lokalne samouprave.

Izvor: Radiostoplus.com