PO PRVI PUT: Rijaset IZ Srbije predstavio izvještaj o kurbanskoj akciji

0
203

Rijaset Islamske zajednice Srbije (IZS), Mešihat IZ-e Sandžaka objavio je izvještaj o prikupljenim kurbanima, raspodjeli kurbanskog mesa i prihvatanju kurbanskih kožica, piše SNews.rs.

Kako prenosi ovaj portal, ovo je prvi put da jedna islamska zajednica na ovim prostorima javno predoči podatke o rezultatima kurbanske akcije.

“Ovog Kurban bajrama prikupili smo 1.806 kurbana. Od toga je podeljeno 7.224 paketa. Kurbansko meso je podeljeno institucijama koje imaju potrebe za mesom i porodicama koje su ugrožene kao i svim medresama. Organizovan je prihvatni centar za meso kod Stambol džamije koje su gradjani donosili, a Islamska zajednica raspoređivala i podijelila preko 350 kurbana, čime je zajednica bila na usluzi građanima koji nisu znali gđe da stave meso koje im je bilo višak”, navedeno je na zvaničnom sajtu Mešihata IZ-e Sandžaka.

U izvještaju Mešihata IZ-e Sandžaka ističe se i da je organizovan prihvatni centar za kožice od kurbana, kako od krupnih grla, tako i od malih grla i time je zajednica bila na usluzi cijelom regionu kao jedino mjesto za odlaganje kožica koje su propisno šerijatu i zakonima Republike Srbije odlagani.

Iz Mešhata IZ-e Sandžaka je upućena zahvalnost građanima koji su na bilo koji način učestvovali u ovoj velikoj akciji, bilo uplatama, bilo mesom ili savjesnim djelovanjem i odlaganjem kožica i na taj način nisu naštetili zajednici.

Cijena kurbana kod Mešihata IZ-e Sandžaka iznosila je 140 eura.

Izvor: SNews