Raste broj žrtava i zaraženih u Turskoj, Erdogan sa suprugom aplaudirao medicinarima

0
107
Foto: Anadolija

Broj preminulih u Turskoj od virusa korona porastao je jučer na devet, rekao je ministar zdravlja Fahrettin Koca, nakon što je pet starijih pacijenata premino.

Broj potvrđenih slučajeva oboljenja virusa korona dostigao je 670.

Koca je istakao da je obavljeno 3.656 testova u proteklih 24 časa od čega je 311 pozitivno na prisustvo virusa.

Ankara je suspendovala letove ka 20 zemalja, zatvorila je škole, kafiće i barove, zabranjene su masovne molitve i na neodređeno su odgođeni mečevi u vodećim sportskim ligama.

Turske vlasti saopćile su i da će svi sastanci i aktivnosti, povezani sa naukom, kulturom i umjetnosti biti odgođeni do kraja aprila kako bi se spriječilo širenje virusa korona.

Predsjednik Republike Turske Recepe Tayyip Erdogan i njegova supruga Emine aplauzom su pružili podršku doktorima i medicinskim radnicima za borbu protiv pandemije korona virusa.

Erdogan je na zvaničnom Twitteru profilu objavio videozapis na kojem se može vidjeti kako zajedno sa suprugom Emine aplaudira, u znak podrške ljekarima i medicinskim radnicima koji ovih dana ulažu velike napore kako bi pomogli građanima.

“U moje, ime moje porodice i cijelog naroda šaljem selame i naravno aplauze za naše heroje, naše medicinske radnike koji naporno rade i ulažu velike napore u borbi protiv korona virusa”, poručio je Erdoan.

Ovim povodom se na Twitteru oglasila i Emine Erdogan, takođe zahvalivši svim doktorima i medicinskim radnicima za njihov uloženi trud.

“Aplauz doktorima i medicinskim radnicima” globalna je kampanja na društvenim mrežama kojom građani u zemljama pogođenim korona virusom izražavaju podršku izlaskom na balkone i aplaudirajući doktorima, medicinskim radnicima. Na društvenim mrežama kruže slični videozapisi iz Italije, Španije, Njemačke, Francuske i zemalja regije.

Izvor: Agencije