SDA nezadovoljna imenovanjem odbora OŠ Avdo Međedović: “Atak na Bošnjake”

0
214
Foto: Anadolija

Ministarstvo prosvjete imenovalo je danas novi, privremeni, školski odbor Osnovne škole “Avdo Međedović”, a za njegove članove imenovalo Enisa Ujkanovića, Almira Pramenkovića, Admira Muratovića, Esada Kolašinca i Feridu Divanefendić, javlja radio Sto plus.

Stranka demokratske akcije (SDA) je rješenje ministra Šarčevića okarakterisalo kao “nasrtaj na bošnjačke nacionalne institucije i ustanove od posebnog značaja za Bošnjake u Sandžaku”.

Prema ocjeni SDA, novi odbor škole je imenovan nasilno i nezakonito, a “u njemu su svi imenovani funkcioneri i partijski jastrebovi iz stranke vladajućeg režima”.

Problem u OŠ “Avdo Međedović” nastao je kada je ministar prosvjete za vd direktora te obrazovne ustanove imenovao Safeta Smailovića, nastavnika koji nije učestvovao na konkursu i nije zaposlen u toj školi.

Smailoviću, koji je član Stranke pravde i pomirenja (SPP), grupa roditelja i nastavnika onemogućila je ulazak u prostorije škole i stupanje na dužnost, optužujući Ministarstvo prosvete i Šarčevića za kršenje zakona i nepoštovanje rezultata konkursa.

Kako je prethodni direktor Ahmedin Đerlek, kadar Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka, penzionisan, škola je nekoliko nedjelja bez rukovodstva, što je prouzrokovalo brojne probleme u njenom funkcionisanju.

Na posljednjoj sjednici Skupštine Novog Pazara usvojen je zahtjev SDA Sandžaka da se Ministarstvu prosvjete uputi zaključak kojim se od ministra traži da po hitnom postupku imenuje direktora, a na osnovu zakona i rezultata konkursa raspisanog početkom godine.

Izvor: Radiostoplus.com