U Prijepolju obilježana 27. godišnjica zločina u Štrpcima

0
484
Foto: SANA

Na 27. godišnjicu otmice i ubistva građana Srbije i Crne Gore i tadašnje SR Jugosavije, u Prijepolju je i ove godine održan mimohod, komemorativni skup i odana počast žrtvama, proučena Fatiha.

Na skupu su i ove godine bili prisutni članovi porodica otetih, organizacija za ljudska prava, lokalni zvaničnici i predstavnici Islamske zajednice. Obilježavanju 27 godina od zločina prisustvovalo nekoliko stotina građana koji su prethodno prošetali centrom Prijepolja.

Poštu stradalima svake godine odaju lokalna samouprava Prijepolja, odakle je bila većina ubijenih, i nevladine organizacije. Na državnom nivou i ovog 27. februara je muk.

Foto: SANA

U Prijepolju je u organizaciji opštine, Islamske zajednice u Srbiji i Bošnjačke kulturne zajednice održana komemorativna akademija “Štrpci bez mezara” i mimohod u tišini kroz grad do spomen-obeležja posvećenog devetorici ubijenih iz Prijepolja.

Na poziv Opštine Prijepolje po prvi put ratni veterani iz regiona učestvuju u mimohodu i komemoraciji stradalima iz voza u Štrpcima.

Foto: SANA

Godišnjicu zločina u Štrpcima obeležili su u centru Beograda Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Fond za humanitarno pravo (FHP), Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava saopćili su danas da pamte zločin koji je nad nesrpkim stanovništvom počinjen 1993. godine u mjestu Štrpci i podsjetili da porodice žrtava 27 godina čekaju na sudsku pravdu u Srbiji.

Foto: SANA

“Porodice žrtava 27 godina čekaju na sudsku pravdu u Srbiji, kao i na status porodica civilnih žrtava rata. Prošlo je 27 godina u čekanju priznanja, odgovornog odnosa i memorijalizacije žrtava od strane institucija Srbije”, naveli su.

Najstarija žrtva zločina u Štrpcima imala je 59 a najmlađa 16 godina. Žrtve su bile iz Srbije i Crne Gore (građani tadašnje Savezne Republike Jugoslavije) – Prijepolja, Bjelog Polja, Beograda i Podgorice. Ubijeni su Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice.

Foto: SANA

Oteti i ubijeni su bili iz Prijepolja, Berana, Bijelog Polja i Podgorice. Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve. Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim žrtvama i dalje traga.

Foto: SANA

Izvor: Agencije / RSE