Užičko tužilaštvo krije informacije o ubistvu Fahrudina Skarepa

0
472

Više javno tužilaštvo u Užicu odbilo je da radiju Sto plus dostavi informacije o istrazi ubistva Fahrudina Skarepa (22) iz Tutina, za koje je osumnjičen policajac Raica Beloica, tražene na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Ovaj novopazarski radio je Tužilaštvu 25. juna uputio zahtjev kojim je zatražen odgovor da li je završena istraga o tom zločinu, da li je protiv osumnjičenog policajca podignuta optužnica i za koje krivično djelo, kao i da li je optužnicu potvrdio Viši sud u Užicu.

Također, u slučaju da optužnica još uvijek nije podignuta, zahtijevan je odgovor zbog čega to nije urađeno.

Kako u zakonom predviđenom roku nisu dobili odgovor na zahtjev, radio Sto plus najavljuje da će uputiti žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja, a o nepostupanju Višeg tužilaštva u Užicu obavestiće i Državno vijeće tužilaca.

Više tužilaštvo u Užicu predmet ubistva Fahrudina Skarepa zadužilo je u februaru 2018. godine, nakon što je Apelaciono tužilaštvo u Kragujevcu slučaj oduzelo Višem tužilaštvu u Novom Pazaru.

Posljednje informacije koje je radio Sto plus dobio od Višeg tužilaštva u Užicu su iz aprila prošle godine kada je saopćeno da je “policajac pušten da se brani sa slobode i da protiv njega još uvijek nije podignuta optužnica, jer istraga nije okončana”.

Sto plus se istim povodom obratio i Višem sudu u Užicu iz kojeg je na njihov zahtjev odgovoreno da se pred tim pravosudnim organom “ne vodi krivični postupak protiv okrivljenog Raice Beloice iz Tutina”.

Beloica je osumnjičen da je u noći između 29. i 30. septembra 2017. godine, dok je bio u akciji sprečavanja šverca, u blizini sela Dolovo kraj Tutina, ubio Skarepa.

On se tereti da je pucao na vozilo kojim je upravljao Skarep. Metak je prošao kroz staklo na vozačevim vratima i teško ranio mladića koji je povredama podlegao u novopazarskoj Opštoj bolnici.

Izvor: Radio Sto plus