Vlada Kosova ukinula takse: Od ponoći otvorena granica za sirovine iz BiH i Srbije

0
447
Foto: Twitter/Albin Kurti

Kosovska vlada usvojila je odluku premijera Albina Kurtija o ukidanju takse na sirovine iz centralne Srbije i BiH, prenose prištinski mediji.

Od 1. aprila očekuje se ukidanje takse na sve vrste robe i proizvoda.

Vlada je tu odluku donijela večeras na telefonskoj sjednici, a za nju su glasali ministri iz pokreta Samoopredjeljenje i ministarka manjinskih nesrpskih zajednica Emilija Redžepi.

Ministri Demokratskog saveza Kosova nisu glasali, a dva srpska ministra bila su uzdržana.

Taksa od 100 odsto na srpsku i robi iz BiH uvedena je u novembru 2018 godine, u vrijeme premijera Ramusha Haradinaja.

Kurti se odlučio na taj korak pošto je Demokratski savez Kosova predao zahtjev skupštini za sazivanje sjednice za izglasavanje nepovjerenja vladi koji je potpisalo je 46 poslanika Skupštine Kosova.

DSK je pokrenuo taj postupak navodeći da je Kurti odbijanjem da ukine takse i to odmah, ugrozio odnose Kosova sa SAD, ali i zato što je smijenio ministra unutrašnjih poslova iz redova DSK.

Predsjednik DSK Isa Mustafa je ranije danas postavio ultimatum Kurtiju da tokom današnjeg dana ukine taksu u cjelosti, da povuče odluku o razrješenju Agima Veljiua sa funkcije ministra unutrašnjih poslova i javne uprave i da se izvini Veljiuju i Demokratskom savezu Kosova.

Premijer Kosova je tokom februara najavio da će od 15. marta doneti odluku o postepenom ukidanju takse i njenoj zamjeni punim političkim, ekonomskim i trgovinskim reciprocitetom, što je deo koalicionog sporazuma Samoopredjeljenja i DSK.

Protiv te odluke su se izjasnili predstavnici Demokratskog saveza Kosova koji su zatražili hitno ukidanje takse i uspostavljanje reciprociteta, kada on bude dogovoren sa SAD.

Protiv prijedloga Kurtija se izjasnio i specijalni izaslanik američkog predsjednika za dijalog Kosova i Srbije Richard Greneli i savjetnik za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika.

Izvor: Nova.rs