Zukorlić: Uz pouke sa Hadžeta, naše oči uprte u budućnost

0
302
Foto: IZ Srbije

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić kazao je danas okupljenima na Hadžetu da Bošnjaci sa tog mjesta ne pozivaju na osvetu, već izvlače pouke o dešavanjima u prošlosti, očiju uprtih u budućnost.

On je predvodio šetnju, pod nazivom “Pohod na Hadžet”, od centra grada do tog novopazarskog naselja, gde su partizani po okončanju Drugog svjetskog rata streljali Bošnjake zbog sumnje da su sarađivali sa okupatorima.

Foto: IZ u Srbiji

Zukorlić je poručio da je komunistički režim na tom mjestu “zadao udarac vođstvu Bošnjaka i muslimana, sa namjerom da se obračuna sa bošnjačkom elitom i ugrozi bošnjačko nacionalno i vjersko biće”.

“Bošnjaci, ali i drugi građani, dobili su diktaturu u kojoj su, u pakovanjima parola o bratstvu i jedinstvu, jednakosti i slobodi, gušene prave duhovne i moralne vrijednosti. Tamni 20. vijek je iza nas, a mi smo, poslije 11 valova genocida, bezbroj zločina i pritisaka na naš identitet i dalje u Sandžaku, Novom Pazaru i na Hadžetu. Stojimo ispravno i uspravno, svjesni da iz svih lekcija iz prošlosti izvučemo pouke i da nikome ne dozvolimo da nam čini ono što su nam činili”, kazao je Zukorlić.

Foto: IZ u Srbiji

On je rekao da “mračna vremena i dalje nisu u potpunosti iza nas i da još uvijek na raznim nivoima vlasti ima moćnika koji obične ljude tretiraju kao ovce za šišanje, dranje i klanje”.

Foto: IZ u Srbiji

Zukorlić je poručio vlastima u Beogradu da ne optužuju Bošnjake da pokušavaju da otcijepe Sandžak od Srbije, već da, kako je rekao, država neulaganjem u ovaj region tjera Sandžak iz Srbije.

“Imamo politiku gradnje puteva i otvaranja fabrika do Sandžaka, ali nikako da taj put uđe u Sandžak ili se u njemu otvori neka fabrika. Recite nam da li je Sandžak u Srbiji, otvarajte fabrike i gradite puteve u njemu, ne optužujte druge da teraju Sandžak iz Srbije, to vi iz Beograda i Novog Pazara radite”, istakao je Zukorlić.

Foto: IZ u Srbiji

Ovo je deveta godina kako IZ u Srbiji organizuje “Pohod na Hadžet”, a 2010. godine je u tom naselju došlo do fizičkog sukoba pripadnika te vjerske zajednice i žandarmerije.

Povod za to bio je početak gradnje vrtića na lokaciji za koju Islamska zajednica u Srbiji tvrdi da je vakufska imovina i da im pripada.

Foto: IZ u Srbiji

Izvor: Radiostoplus.com