Svečano otvorena restaurirana zgrada biblioteke u Novom Pazaru

0
529
Foto: Grad Novi Pazar/Facebook/Zavičajno odjeljenje Novi Pazar

Restaurirana zgrada gradske biblioteke “Dositej Obradović” u Novom Pazaru svečano je otvorena, a prigodnoj svečanosti tom prilikom prisustvovali su ministar Rasim Ljajić, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predsjednica lokalnog parlamenta Anela Halilović Šemsović.

Direktor biblioteke Elijas Rebronja ocijenio je da je ovo najlepša zgrada, ne samo u Novom Pazaru i ne samo u Srbiji, nego i na Balkanu.

“Postoji više različitih biblioteka koje su tehnički modernije, bolje opremljene, ali siguran sam da ovako prelijepa zgrada ne postoji nigdje”, kazao je Rebronja.

Foto: Grad Novi Pazar

Gradonačelnik Nihat Biševac podsjetio je da je Novi Pazar jedan od gradova sa najviše ulaganja u kulturu, uz obećanje da će taj trend biti nastavljen i ubuduće.

“Ova zgrada je oblijepljena punom ciglom, zamijenjena je stolarija i kompletan krov, ali to nije jedino što je urađeno za kulturu u Novom Pazaru. Mi se držimo one izreke da kultura nije trošak. Time se vodimo. Grad je iz budžeta izdvojio najviše sredstava za kulturu. To je nedavno potvrdio i ministar kulture”, kazao je Biševac.

Istakao je da se ne ulaže samo u infrastrukturu, već i u istraživanja i manifestacije.

“Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija izdvojilo je oko 300 hiljada eura za rekonstrukciju ove zgrade”, kazao je Biševac.

Foto: Facebook/Zavičajno odjeljenje Novi Pazar

Ministar Rasim Ljajić ocijenio je da Novi Pazar postaje regionalni kulturni centar i da svoje kapacitete unapređuje kako bi bio još zanimljiviji turistima

“U ovako velelepnom ambijentu imali smo, bukvalno, ruglo u građevinskom smislu, koje se ni u šta nije uklapalo. Naša je namjera da od ovog parka napravimo jedan muzej na otvorenom, gdje će se na najbolji način videti tradicija, a s druge strane bedema i ono moderno. l nigde taj spoj nije uočljiv kao na ovom mjestu”, kazao je ministar Ljajić.

On je podsjetio da je njegovo ministarstvo u različite projekte u Novom Pazaru uložilo preko milion i sedamsto hiljada eura.

Pored biblioteke nedavno su u oblasti kulture rekonstruisane i zgrade Kulturnog centra i Muzeja “Ras”.