Dodik iskoristio prijem Vučićevih saniteta za političku maštu i “povezivanje” Kosova i RS-a

0
97

Prvi dio posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Banjoj Luci posvećen je ceremoniji primopredaje 15 vozila hitne pomoći, na kojoj su govore održali član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica RS-a Željka Cvijanović.

Dodik je nakon zahvale Srbiji i Vučiću na velikoj pomoći koju je ova susjedna država pružila RS-u tokom pandemije koronavirusa, odlučio uraditi ono u čemu je najbolji – skretanju pažnje na politička maštanja.

“Srbija i Republika Srpska su dvije srpske države na ovim prostorima, bez obzira šta drugi mislili o tome, to je tako”, rekao je Dodik.

On je kazao da će s Vučićem razgovarati o poslovima, infrastrukturnim pitanjima, ali i političkim pitanjima kao što su “Kosovo i status RS-a”, aludirajući na to da su te dvije teme na neki način povezane.

Ipak, posvetio je nekoliko minuta suštini događaja ispred Univerzitetskog kliničkog centra u Banjoj Luci.

“Ovo je velika stvar za sve naše općine, u njihovo ime se zahvaljujem. RS i Srbija su prirodno naslonjene jedna na drugu, posebno u teškim vremenima. Ne možemo da posmatramo neki naš prostor kao izolovan, bez obzira gdje se nalazio. Vi već gradite dio autoputa koji će povezati Bijeljinu i Srbiju. Autoput je poveznica koja će razviti vjekovne probleme koje imamo u komunikaciji prema Srbiji”, rekao je Dodik.

Cvijanović je u svom govoru kazala da je Srbija oslonac i podrška, a da je ovo danas veliki vid pažnje koji raduje građane, jer “kad dođe Aleksandar Vučić, to je više od posjete”.

“Hvala našim zdravstvenim radnicima koji će koristiti ova vozila jer smo u vrlo izazovnom vremenu”, rekla je Cvijanović.

Podsjetimo, 700.000 eura potrošeno je za nabavku 15 ambulantnih kola za 15 zajednica u Republici Srpskoj.

Izvor: Klix.ba