Kurti i Mustafa postigli koalicioni sporazum

0
251

Čelnici Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti i Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa dogovorili su danas detalje koalicionog sporazuma za formiranje nove vlade Kosova, prenosi agencija Beta.

Prema informacijama iz redova DSK-a, riješena su sva sporna pitanja, kao što je pitanje budućeg predsjednika Kosova nakon isteka mandata aktuelnog čelnika Hashima Thacija, te je izvršena raspodjela ministarstava u omjeru pet prema pet.

Dogovoreno je da kandidat Srpske liste dobije Ministarstvo za povratak i zajednice, a ministar iz redova drugih manjinskih zajednica resor kulture.

Također je dogovoreno da Ministarstvo unutrašnjih poslova dobije DSK, a Ministarstvo vanjskih poslova Samoopredjeljenje.

Predsjednica Skupštine Kosova, prema svemu sudeći, bit će zastupnica DSK-a Vjosa Osmani.

Dogovori o programu nove vlade Kosova traju od 6. oktobra, kada su održani vanredni parlamentarni izbori i kada je Samoopredjeljenje osvojilo najviše glasova, a DSK osvojio drugo mjesto, javlja Al Jazeera.

Kurti i Mustafa rekli su da su programi bili usaglašeni sto posto, ali da su bila ostala otvorena pitanja koja su vezana za konkretna kadrovska rješenja i raspodjelu ministarstava.

Izvor: Beta