Na uniformama makedonske policije i albanski jezik

0
137
Foto: EPA-EFE

Ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Agim Nuhiu danas je na svom Facebook profilu objavio fotografiju na kojoj se vidi novi amblem makedonske policije ispisan i na albanskom jeziku.

Na uniformi makedonske policije do sada su bili korišćeni samo makedonski jezik i ćirilično pismo, kao i ispisano na engleskom jeziku “polis” (police).

Danas je ministar Nuhiu potpisao nove normativne akte za ambleme policijskih uniformi i na albanskom jeziku.

Nënshkruam aktet normative për emblemat e uniformave të policisë edhe në shqip (Policia e trafikut, Policia kufitare, Njësiti i helikopterëve për detyra policore, Njësiti për detyra të posaçme,… )!

Posted by Agim Nuhiu on Monday, August 10, 2020

“Potpisali smo normativne akte za ambleme policijskih uniformi i na albanskom jeziku. Saobraćajnoj policiji, graničnoj, helikopterskoj jedinici za policijska zaduženja, jedinici za specijalna zaduženja”, naveo je Nuhiu.

Makedonski MUP nakon Facebook objave Nuhiua o uvođenju dvojezičnih informi za policiju saopštilo je da je riječ o zakonskoj obavezi koju ministarstvo mora da realizuje.

“U Zakonu za koriščenje jezika u Sjevernoj Makedoniji u članu jedan je utvrđeno da na celoj teritoriji Republike Severne Makedonije i u njenim međunarodnim odnosima služben jezik je makedonski jezik i njegovo ćirilsko pismo. U nastavku istog člana utvrđuje se da je drugi jezik, onaj koji govore najmanje 20 odsto građana (albanski jezik) takođe služben jezik, kao i njegovo pismo, u skladu sa ovim zakonom”, navodi se u saopćenju MUP.

Izvor: Tanjug