Regionalni mediji o lokalnim izborima u BiH: Poraz Dodika i Izetbegovića

0
172

Mediji u regiji također su pratili rezultate lokalnih izbora u BiH i glavna tema o kojoj pišu je poraz Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika, ali i prolazak Čovića bez “većih posljedica”.

Preokret na političkoj sceni koji se desio u našoj državi ishodom lokalnih izbora u kojima su “velike stranke” izgubile povjerenje građana, a u prvi plan došle one opozicione, bilo je posebno zanimljivo hrvatskim, srpskim, crnogorskim, ali i slovenskim medijima.

Svi oni su u prvi plan stavljali lidere dviju stranaka – Bakira Izetbegovića, predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), te Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) navodeći kako su pretrpjeli poraz ističući da su obojica izgubili glavne gradove u BiH – Sarajevo i Banju Luku.

Zanimljiv naslov imao je hrvatski portal Index.hr – “Izbori u BiH nanijeli udarac Izetbegoviću i Dodiku, Čović gotovo nedirnut”, čime su ukazali na to da su dvije od tri nacionalne stranke s nacionalnim predznakom izgubile kontrolu u velikim gradovima.

Naveli su i to kako su i Izetbegović i Dodik priznali poraz teška srca, ali da opet nisu željeli u potpunosti priznati pobjedu “ovih drugih”.

Poseban akcenat su stavili na to da je Izetbegović izgubio Sarajevo, ali da nije htio priznati da je to gubitak i na prostoru cijele BiH.

“U cijeloj BiH došlo je do promjena. To nisu tektonske, ali su važne promjene”, kazao je u nedjelju kasno navečer u Sarajevu predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, piše Index.hr.

Za Dodika su naveli da ga je u Banjoj Luci pobijedio Draško Stanivuković (PDP), opozicionar koji se često sukobio s njim.

“Naravno da nas boli (izgubljeno) mjesto gradonačelnika”, kazao je Dodik optužujući koalicijske partnere da su ga izdali. Ustvrdio je kako uprkos tome SNSD ostaje najjača stranka u RS jer sada ima vlast u 41 općini, što je jedna više nego do sada, piše Index.hr.

Osim toga, dodali su da je HDZ BiH, čiji je lider Dragan Čović, izgubio u Tomislavgradu, ali da je zadržao vlast u većini općina gdje su na čelu bile osobe iz HDZ-a.

I srpski mediji su se bavili istom tematikom, pa je tako Blic napisao kako je u BiH nastao veliki šok samim time što su na ovim izborima evidentno izgubili i Izetbegović i Dodik te su naveli da je promjena sve izvjesnija i u ostalim većim gradovima.

S druge strane, Srpskainfo piše da se “Dodik odrekao Igora (sada već bivšeg načelnika Banje Luke)”, time što je kazao da će razgovarati o budućoj saradnji s njim.

I oni su se dotakli toga da je HDZ BiH gotovo ostao netaknut, dok je SDA izgubila povjerenje u Sarajevu.

I crnogorski mediji, poput Vijesti.me, su također izvještavali o izborima u BiH te je i kod njih bez imalo čuđenja glavna tema bila poraz Izetbegovića i Dodika, a citirali su i lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića koji je kazao da su izbori pokazali da se “talas promjena iz Crne Gore širi prema BiH”.

Izvor: Klix.ba