Centralnom manifestacijom u Novom Pazaru obilježen Dan Bošnjaka

0
179
blank
Foto: Facebook/BNV

Bošnjačko nacionalno vijeće obilježilo je u Novom Pazaru nizom aktivnosti 28. septembar, Dan Bošnjaka.

Obilježavanje 29. godišnjice od zasjedanja prvog Svebošnjačkog sabora održanog u Sarajevu 28. septembra 1993. godine i usvajanja Deklaracije o vraćanju historijskog nacionalnog imena Bošnjak umjesto dotadašnjeg etničkog naziva Musliman, počelo je prijemom u BNV-u i otvaranjem izložbe slika likovne kolonije “Sjenica 2022”, a nastavljeno centralnim događajem, svečanom Akademijom “29 godina od vraćanja imena Bošnjak”.

Programu u novopazarskom Domu omladine prisustvovali su predstavnici bošnjačkih nacionalnih vijeća iz zemalja regiona, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Hrvatske, predstavnici Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, udruženja koja u Republici Turskoj okupljaju ljude porijeklom iz Sandžaka, predstavnici Generalnog konzulata Republike Turske u Novom Pazaru, narodni zastupnici u Skupštini Srbije, gradonačelnici i predsjednici općina iz regiona.

Okupljenima je videoporukom Dan Bošnjaka čestitao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

“Odluka da se centralna manifestacija povodom obilježavanja Dana Bošnjaka organizuje i izvan Bosne i Hercegovine samo doprinosi jačanju osnovne poruke bošnjačkog Sabora i ciljeva koji su pred nama. Ovaj datum nas podsjeća na održavanje prvog Bošnjačkog sabora, kada je naš narod vratio svoje historijsko ime i ime svog jezika. Bošnjaci nisu nastali tog dana, mi postojimo na ovom podneblju otkako je Bosne i Hercegovine, ali ovaj datum nas podsjeća na izuzetan historijski događaj koji je imao presudan značaj za sudbinu našeg naroda.

blank
Foto: Facebook/BNV

Na ovaj datum, potvrdimo svoju opredijeljenost za izgradnju inkluzivnog i demokratskog društva u kojem niko, pa ni bošnjački narod, neće biti diskriminisan zbog svog identiteta. Kao sastavni dio bosanskohercegovačkog, regionalnog, evropskog i šireg međunarodnog mozaika, Bošnjaci su samosvojan narod i tako će i ostati”, naveo je, između ostalog, u video obraćanju predsjedavajući Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

Osim izložbe slika kolonije “Sjenica 2022” i svečane Akademije “29 godina od vraćanja imena Bošnjak”, BNV povodom Dana Bošnjaka u narednim danima organizovat će u Novom Pazaru promociju Zbornika radova “ZAVNOS-historijske okolnosti autonomije Sandžaka” i u Tutinu akreditovani seminar “Pravopisna norma bosanskog jezika”, za prosvjetne radnike angažovane u nastavi na bosanskom jeziku.

BNV je odluku o obilježavanju Dana Bošnjaka donijelo prije tri godine, uz obrazloženje da je odluka donijeta u skladu sa Zakonom o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina, Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Statutom BNV-a u Republici Srbiji.

Osim Dana Bošnjaka, nacionalni blagdani Bošnjaka u Srbiji su 11. maj – Dan bošnjačke nacionalne zastave, 20. novembar – Dan Sandžaka i 11. jul Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Izvor: Anadolija