Cerić odgovorio Dudiću: Poigravanje sa BANU je neodgovaran i izdajnički čin, koji neće uspjeti

0
502
blank

Predsjednik Skupštine i Senata BANU Mustafa ef. Cerić reagovao je nakon saopćenja Mešihata Islamske zajednice u Srbiji kojim je data podrška Bošnjačkoj nacionalnoj fondaciji (BNF) i muftiji Kujeviću da nastavi sa prikupljanjem sredstava dijaspore u ime BANU.

Biviš reis Islamske zajednice u BiH, u saopćenju Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti posebno naglašava činjenicu da BANU nije vjerska institucija, iako počiva na moralnim principima, od kojih su mnogi identični vjerskim i da Mešihat i muftija Dudić nemaju pravo da se miješaju u odnose među bošnjačkim institucijama.

Saopštenje BANU prenosimo u cjelosti:

Poštovani muftija Dudiću,

Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) je samobitna nacionalna institucija. BANU nije vjerska institucija, ali gaji moralne vrijednosti, koje mogu imati vjerske motive.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, kao “najviši vjerski i administrativni organ u Islamskoj zajednici“ (Član 47.) nije ni nadležan ni pozvan (ni prozvan) da ocjenjuje rad BANU, kao ni da regulira unutarnje odnose nacionalnih institucija u Bošnjaka.

Pitanje Bošnjačke nacionalne institucije (BNF-a) i BANU-a nije pitanje ni za Mešihat Islamske zajednice ni za tebe kao predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i muftije u Sandžaku.

Ta pitanja su u nadležnosti organa nacionalnih institucija. Stoga, najoštrije odbacujemo neprimjereno i, iznad svega, nelegitimno, pismo Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, koje ti potpisuješ, u vezi sa odlukom BANU-a da BNF nema pravo prikupljati donacije u ime BANU zato što je iznevjerio emanet svoje prvobitne funkcije.

Pozivanje na rahmetli muftiju Zukorlića je populistički manir neodgovornog odnosa prema mladom, ali stabilnom BANU, kao prvenca u povijesti Bošnjaka. Poigravanje sa ovom institucijom je neodgovaran i izdajnički čin, koji neće uspjeti, ako Bog da.

BANU poziva tebe muftija Dudiću i Kujevića da se urazumite te da ne izazivate dalju nepotrebnu polemiku, već da shvatite da ni vjerske i nacionalne institucije u Bošnjaku nisu privatno već opće duhovno i nacionalno dobro.

Uz lijepe želje za mubarek nastupajuću noć Kadra, primi izraze mojeg osobitog poštovanja.

Predsjednik Skupštine BANU
Predsjednik Senata BANU
Akademik Mustafa Cerić