Cjelokupna nastava na bosanskom jeziku od 1. septembra u školi u Brodarevu

0
826
blank
Foto: PP Media

U prostorijama OŠ “Svetozar Marković”, u Brodarevu održana je tribina na temu “Nastava na bosanskom jeziku za učenike prvog razreda“. Organizator tribine bilo je Bošnjačko nacionalno vijeće u saradnji sa članovima Bošnjačkog prosvjetnog savjeta.

Na zadovoljstvo organizatora i svih prisutnih tribini se odazvao i prof. dr. Sead Šemsović, šef katedre za bosanski jezik na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i profesor na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Šemsović je u dijalogu sa roditeljima govorio o programu celokupne nastave na bosanskom jeziku, o potpunoj skladnosti ovog programa sa zakonom obrazovanja Srbije, kao i da je proces izrade udžbenika zaokružen i da postoji sva potrebna literatura za nesmetanu realizaciju nastave.

Tokom tribine Šemsović je, zajedno sa upravom škole, bio otvoren za sva pitanja roditelja gde su razrešene mnoge nedoumice u vezi sa ovom temom, piše PP Media.

Profesor Šemsović je nekoliko puta naglasio da učenici koji pohađaju nastavu na svom maternjem jeziku neće imati nikakvih smetnji pri upisu bilo koje srednje škole, iako se ta propaganda uporno vodi, gde se roditeljima plasiraju dezinformacije u cilju sabotiranja procesa implementacije nastave na bosanskom jeziku.

Nemali broj roditelja je pokazao odlučnost i želju da njihova djeca od 1. septembra ove godine pohađaju cjelokupnu nastavu na bosanskom jeziku i tako ostvare svoje pravo na obrazovanje na svom maternjem jeziku, a u skladu sa svim zakonima o obrazovanju u Republici Srbiji.

Ako je suditi prema utiscima i komentarima roditelja koji su uslijedili nakon ove tribine, OŠ “Svetozar Marković” će biti prva škola u opštini Prijepolje koja će od naredne školske godine realizovati kompletnu nastavu na bosanskom jeziku.