Definitivni poraz projekta albanizacije: U posebnom biračkom spisku za NP svega dva Albanca

0
489
blank

Ukupan broj pripadnika bošnjačke nacionalne manjine upisanih u poseban spisak za teritoriju Novog Pazara iznosi 54.260, albanske 2, aškalijske 27, bugarske 6, vlaške 1, goranske 284, grčke 1, egipatske 10, mađarske 2, romske 114, rumunske 2, rusinske 1, slovenačke 1 i hrvatske 1, potvrdila je u izjavi za medije Melisa Šahović, koordinator Službe za biračke spiskove i mjesnu samoupravu Gradske uprave Novog Pazara.

Podatak da su u poseban spisak za područje Novog Pazara upisana svega dva birača albanske manjine, jasno pokazuje definitivan poraz projekta albanizacije sandžačkih Bošnjaka, u koji je uloženo na stotine hiljada eura.

Bošnjaci su i ovoga puta, kao i ranije u historiji, prepoznali podvale koje su im servirane iz krugova proalbanskih propagandista i pojedinaca iz redova jedne bošnjačke političke opcije u Sandžaku i odbranili svoj nacionalni identitet.

Projekat albanizacije sandžačkih Bošnjaka, ni manje ni više, istovjetan je po svojoj metodologiji i cilju kao Memorandum SANU 2 i drugi velikodržavni srpski projekti poput Načertanija i Homogene Srbije.

Glavni cilj ovog projekta bio je da na narednom popisu stanovništva u Sandžaku stvori klima i politička potpora kako bi se jedan dio Bošnjaka počeo izjašnjavati kao Albanci.

Plan je bio da se dio Bošnjaka izjasni kao Albanci, da se njihov procenat na narednom popisu u srbijanskom dijelu Sandžaka podigna na minimalnih 10 odsto, a onda bi propagandom iz godine u godinu taj broj rastao. Time bi ova politika zapravo polučila smanjenje broja Bošnjaka, a samim tim i njihovog političkog i svakog drugog uticaja.

Na svu sreću opaki plan je osujećen, što će pokazati i rezultati popisa koji počinje sutra i trajaće do kraja mjeseca oktobra.

Međutim, ono što zabrinjava jeste činjenica da rukovodstvo Bošnjačkog nacionalnog vijeća i dalje na skupove koje organizira poziva i glavnog albanskog lobistu Ismeta Azizija. Očito se radi o projektu gdje su pojedinci imali određenu finansijsku korist, te i pored sve političke štete koju SDA Sandžaka trpi zbog Azizija, moraju realizovati posao za koji su plaćeni.

Izvor: Sandzacke.rs