Džudžo: BNV mora postati nacionalna institucija svih Bošnjaka i kuća konsenzusa u Sandžaku

0
327
blank
Foto: Bošnjačka lista

Nosilac “Bošnjačke liste” Esad Džudžo ocijenio je danas u Novom Pazaru da je došlo do blokade u procesu ostvarivanja prava Bošnjaka Srbiji i da je zato bitno da njegova lista uđe u novi saziv BNV.

“Bitno je da Bošnjačka lista, koja je nezavisna, uđe u budući saziv BNV, da neke stvari vratimo na fabrička podešavanja i da se Vijeće bavi onim što mu je pravo i što mu zakon i sve međunarodne konvencije dozvoljavaju. Mislim da je došlo do blokade u procesu ostvarivanja prava Bošnjaka u Republici Srbiji, pogotovu u ovom četvorogodišnjem mandatu”, rekao je Džudžo.

On je dodao da se kao predsjednik BNV, direktor Centra za bošnjačke studije, ali i kao narodni poslanik u tri mandata, uvijek trudio da identitetska pitanja dopru do običnog čovjeka.

blank
Foto: Bošnjačka lista

Džudžo je na štandu u Novom Pazaru, gdje je razgovarao sa građanima, kazao da će pokušati da, sa svim listama koje budu ušle u novi saziv, zajedno radi na konkretnim projektima, prenosi Infolid.rs.

“Neki od tih projekata, koji me godinama fasciniraju, su obnova Gazi Isa begove džamije koja se nalazila ispod zgrade Islamskih ustanova, Musala u Prijepolju, Departman bosnistike na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Mi konkurišemo sa našim rezultatima i sa planom da BNV konačno postane mjesto dogovora, konsenzusa, prihvatanja ljudi iz svih lista, iz akademske zajdnice, nevladinog sektora, da konkretno radimo na onim stvarima koje se tiču identiteta sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji”, rekao je Džudžo.

Izvor: Infolid.rs