Džudžo: Stoljećima su Bošnjaci odoljevali da ne postanu Turci i Srbi, pa neće postati ni Albanci

0
611
blank

Bošnjačke partije i institucije vode intenzivnu kampanju za predstojeći popis stanovništva u Srbiji. Cilj je da svi Bošnjaci “ujedine energiju oko popisa, kako bi, po brojnosti, ostvarili sve benefite koji im pripadaju“.

Ova kampanja je, ponovo, obnovila staru priču o pokušaju “albanizacije“ Bošnjaka u ovom dijelu Srbije.

Na lokalnim portalima počele su da se pojavljuju “priče“ na tu temu, o postupcima nekih bošnjačkih zvaničnika, a sa druge strane pozivi da se “ne nasjeda na tu podmetačinu“.

Jedan lokalni portal je objavio, prije nekoliko dana, “svježu“ fotografiju lidera SDA Sulejmana Ugljanina i predsjednika udruženja “Kosovo za Sandžak“ Ismeta Azizija, piše list “Danas”.

Njih dvojica su, minule subote, na novopazarskom muslimanskom groblju “Gazilar“, otkrili spomen ploču porodici Mumina Halitija, šerijatskom sudiji na Kosovu i u Sandžaku prije i u toku Drugog svjetskog rata.

Spomen ploča je podignuta bez znanja i odobrenja nadležnih državnih organa i učešća bošnjačkih institucija. U toj aktivnosti, kojom je koordinirao Azizi, učestvovali su i predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) na čelu sa Ugljaninom.

blank
Screenshot/Behar TV

Realizatori akcije su objasnili da je to spomen ploča “albanskim žrtvama u Sandžaku“.

Na nove pokušaje albanizacije sandžačkih Bošnjaka, ukazao je i Izet Bibić, predstavnik Zajednice sandžačke dijaspore iz Njemačke.

Na tribini “Popis 2022“, u okviru manifestacije “Dani bošnjačkog jedinstva“, Bibić je ocijenio da su to podmetanja.

“Kada je Sandžak u pitanju, znaće naši Bošnjaci kako da odgovore. Skrenuo bih pažnju na pokušaje albanizacije, gdje se naši Bošnjaci sa Pešteri pokušavaju navesti da se drugačije pišu. Ubijeđen sam, da će naše institucije efikasno odgovoriti i da takvi pokušaji neće proći”, naglasio je Bibić.

O kampanji albanizacije Bošnjaka u Sandžaku, otvoreno se govori u posljednjih desetak godina. Kao inicijator oznaćen je Azizi koji tvrdi da su Bošnjaci asimilizovani Albanci.

Udruženje “Kosovo za Sandžak“ ima konsultativno-participativni status u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV), još iz vremena kad je njim rukovodio Ugljanin.

blank

Azizi je posebno, do sada, bio uočnjiv u predizbornim kampanjama za BNV, ali i za republičke parlamentarne izbore. Njegovo djelovanje postalo je jabuka razdora i u nacionalnom vijeću, ali i u SDA Sandžaka.

Sa liste “Vakat je“, koja je koalicioni partner Ugljaninovoj listi “Samoopredeljenje“ u BNV, zatraženo je da se Aziziju zabrani ulazak u prostorije te institucije.

Prije dvije godine, na parlamentarnim izborima, predsjednik kosovskog udruženja pozivao je svoje sunarodnike da glasaju za kandidata koji je bio treći na listi SDA. Nakon izbora, glasno se komentarisalo da je “pazarska struja pobijedila proalbansku”.

Dobar poznavalac situacije, predsjednik Bošnjačkog demokratskog saveza Sandžaka (BDSS) i bivši predsjednik BNV, Esad Džudžo kaže da “nije sporno da Bošnjaci imaju jednu albansku DNK komponentu”.

“Pokušaji albanizacije sandžačkih Bošnjaka, mogu samo da pokvare tradicionalno dobre odnose između bošnjačkog i albanskog stanovništva. Mi smo dva autohtona evropska naroda islamske vjeroispovesti. Bošnjaci su petsto godina odoljevali da ne postanu Turci, dvesta godina su odlagali da ne postanu Srbi islamske vjeroispovesti, tako ni danas, ni u buduće, neće postati Albanci”, komentariše Džudžo.

Njegova BDSS i Centar za bošnjačke studije (CBS) aktivno će učestvovati u kampanji za predstojeći popis od kojeg se očekuje “da se, konačno, izbriše izmišljena nacionalna odrednica Musliman, koju su nam komunisti nametnuli”.

Izvor: Danas.rs