Elma Elfić Zukorlić, druga supruga Muamera Zukorlića: Moj muftija mi je posebna inspiracija!

0
6062

Elma Elfić Zukorlić, druga supruga Muamera Zukorlića, koja je generalni menadžer Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, ekskluzivno za beogradski tabloid “Alo!” priča o svom mužu, univerzitetu, djeci, hidžabu koji nosi.

Otvoreno je govorila i o tome šta misli zašto je za mnoge tabu biti druga žena…

Prošla godina bila je poprilično turbulentna za Internacionalni univerzitet, a početkom ove prema istraživanju “Webometrics Ranking of World Universities” univerzitet je zauzeo 6. mjesto među svim univerzitetima u Srbiji. Kako se vi sve to doživjeli?

– U očima javnosti ova godina je za Internacionalni univerzitet bila veoma burna, ali je i javnost dobila priliku da sazna šta se stvarno dešavalo Univerzitetu svih ovih godina, kroz kakve je nepravde prolazio jer nije hteo da pristane na ucjene. Zato su od posebnog značaja nezavisna istraživanja koja godinama postvaljaju naš univerzitet u sam vrh, to jest među prvih deset univerziteta i fakulteta u Srbiji. Nama su takva istraživanja podstrek da u narednim godinama radimo više i da postižemo još bolje rezultate.

Vaš suprug je doktorirao baš na IUNP, uprkost cijeloj prašini koja se prethodno podigla, da li ste mu vi bili glavna podrška za tu odluku?

– Muftija je mogao doktorirati na bilo kojem univerzitetu u zemlji ili inostranstvu. Izabrao je Univerzitet u Novom Pazaru zato što zna vrijednost ovog univerziteta. Tim činom je poslao snažnu poruku, stavivši se u istu ravan sa svim diplomcima ovog univerziteta, pokazujući da je taj izbor najbolji i onda kada imate neizmjeran broj drugih mogućnosti. Naravno, ja sam podrška u svemu što radi, ali znam da budem i kritičar.

blank
Foto: Privatna arhiva

Čini se da se vaš suprug odlično nosi sa svim, a kako ste vi generalno podnosili silne napade na njega?

– Nije uvijek lahko živjeti pod tim pritiskom. Posebno kako djeca rastu, pa sad već sama mogu doći do pojedinih članaka uznemirujućeg sadržaja. Kad je riječ o muftiji, nikad nisu važila pravila kao za ostale poznate ličnosti. Zato nastojim da moj osnovni zadatak bude da zaštitim djecu koliko je to moguće. Trudim se da ne budem previše prisutna u medijima. Moj život je fokusiran isključivo na porodicu i posao. Tu nam mnogo pomaže i sam muftija. On je kao jedan veliki repetitor koji šalje energiju, snagu koja vam ne da da klonete, motiviše vas i inspiriše da idete dalje i da budete još jači.

Nedavno ste dobili četvrto dijete, a ujedno ste veoma uspješna poslovna žena. Koliko je teško biti ostvaren i kao majka, i kao supruga, i kao poslovna žena?

– U aprilu prošle godine sam dobila četvrto dijete. Moram priznati da sam i sama bila uplašena. Djelovalo je da se život mijenja iz korena i da će biti mnogo teže organizovati se. Međutim, lakše je nego prije. Starija deca su dovoljno velika, pa i oni pomažu, tako da nam je mali Ahmed nepresušni izvor sreće i veselja. Kada sam umorna, djeca, a posebno on, budu moje uzemljenje. Tada prestaje umor, zapravo, počinje drugi, koji vas suštinski odmara. Trenutak kada uđem u kuću i posvetim se dečici predstavlja najlepši deo dana, to je ono što stvara ravnotežu. Tri školarca donose ogromnu energiju u kuću. Oni su već posebna priča.

Da li sa suprugom razgovarate i o politici?

– Sa muftijom razgovaram o svemu, pa i o politici. On je zapravo osoba koja će saslušati svakog sa dobrom argumentacijom. On sa podjednakom pažnjom zna da razgovara i sa malim detetom i sa odraslom osobom. I kao što rekoh, ako vam je argumentacija nepobitna, uvijek će vas poslušati.

blank
Foto: Privatna arhiva

Vi ste vjerovatno jedina menadžerka sa hidžabom u Srbiji. Jednom ste rekli i da je hidžab na ženi njen štit i garancija duhovnog mira…

– Da, to sam rekla i stojim iza toga. Moja marama je moj štit i moja kruna. I mogu vam reći da ja nikada nisam imala neprijatnosti zbog nje, uglavnom je ona budila poštovanje. Mislim da svaka žena, zapravo svaka osoba koja želi da postigne potpuni mir i zadovoljstvo mora biti u korelaciji sa tri osnovne komponente svog bića, a to su duhovna, intelektualna i fizička komponenta. Samo sjedinjene te komponente garantuju harmoniju. Trudim se da neprestano radim na sebi. Svoj mir našla sam u islamu i mislim da me marama ne čini manje vrijednom od drugih, naprotiv.

U Srbiji je i danas veliki tabu biti druga supruga?

– Sigurno da jeste. I ja to ne osuđujem. Međutim, danas u društvu postoje mnogo veći problemi od tog. Imamo poremećene sisteme vrijednosti. Dvostruke moralne standarde i živote. I tu, nažalost, najviše ispaštaju žene. Ali o tome niko ne govori javno. Mislim da je to bitnija tema, jer govori o razaranju porodice, nego pitanje prirode nečijeg braka utemeljenog na principima i normama jedne vere, čime se stiče legitimno priznanje pred ljudima i, što je još bitnije, pred bogom.

blank
Foto: Privatna arhiva