Elma Elfić Zukorlić za srpski tabloid: Volja u stranci u tom trenutku bila da Usame bude na čelu SPP

0
2203
blank
Screenshot

U velikoj ispovesti Elma Elfić-Zukorlić otvorila je dušu za Srpski telegraf i ispričala kako se osjeća nakon tragedije koja je zadesila njihovu porodicu. Govorila je i o braku sa Muamerom koji je, pored nje, bio vjenčan i sa svojom prvom suprugom. Kako je istakla, u porodici sa dvije žene odnosi su bili dobri, puni poštovanja, a četvoro djece koje ima iz braka sa njim dijelilo je veliku ljubav s ostalim braćom i sestrama. Elma, koja se ostvarila i kao poslovna žena, ne krije da dobar dio uspjeha pripisuje upravo svom suprugu, kojeg je uglavnom oslovljavala kao muftiju.

Na početku razgovora govorila je to tome kako se osjeća nakon smrti svoga supruga i kako prolazi kroz ovaj period.

“Veoma mi je teško da objasnim kako se osjećam u ovim trenucima jer mislim da ne postoji adekvatna riječ. Možda bi najbolji opis mog trenutnog stanja bilo to da kao da sam upala i zaronila u neki bunar tuge, gdje se iz dana u dan nadam da ću dotaći tlo i da ću se negdje otisnuti ka površini, međutim, nikako da dođem do tla. Što se utjehe tiče, u mom životu svaka osoba ima svoje mjesto.

Djeca su tu kao neko ko mi pruža pozitivnu energiju i vuče me napred, ali ljubav koju osjećam i koju sam osjećala prema suprugu je nešto sasvim drugo. U prvim danima sam dobijala riječi utjehe da treba da budem jaka zbog djece, mada, iako će možda zvučati grubo, u tim trenucima nisam utehu nalazila čak ni u njima. To su, naravno, bili prvi dani, kada je bol bila previše dominantna. Poslednjih dana utjehu tražim u želji da nastavim onako kako je on želeo i kako bi on želeo, ali i u nadi da u budućem periodu doprinesem ideji za koju se on borio”, kazala je za Srpski Telegraf Elfić-Zukorlić.

Govorila je i o svom dirljivom govoru na prvom sastanku SPP-a nakon Muamerove smrti, koji je mnnogima natjerao suze na oči.

“Meni je to poslije njegove smrti bio možda i najteži trenutak. Rekli su mi da ću se na tom skupu obratiti i ja sam noć prije toga pokušala da smislim nešto što ću reći i biti utjeha ljudima koje ću sresti, ali moj mozak zaista nije mogao da smisli ništa što bi pružilo bilo koju vrstu utehe niti je u mojoj glavi bilo nešto drugo, osim velikog bola. Kada sam se pojavila pred tim ljudima, ja sam se totalno rastrojila i plakala sam sve vrijeme dok sam govorila, plakali su svi. U tim momentima, gledajući sva ta lica, prošla sam kroz sav njegov odnos sa svima njima pojedinačno jer sam znala sve njegove tanane osjećaje prema svakom od njih”, rekla je Elma.

Osvrnula se i na izbor Usame Zukorlića, prvog Muamerovog sina, na čelo stranke.

“To je bila volja svih u stranci u tom momentu, a samo moje prisustvo na tom skupu i konferenciji za štampu koju je održao nakon Predsjedništva govori o tome da zaista želim da podržim Usamea, ali i sve druge članove stranke. Staću pored svakog ko bude išao putem mog supruga”, kazala je Elfić-Zukorlić.

Odnos sa Ljajićem i Ugljaninom

Da li su Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin došli da izjave saučešće? Kakav će biti dalji odnos stranke s njihovim strankama?

“Obje stranke poslale su svoje delegacije, koje su došle da izjave saučešće nakon muftijine smrti, ali nijedan od njih dvojice nije lično došao. Što se tiče odnosa, vrijeme je najbolji pokazatelj za sve.”

Uspjeli ste da se ostvarite i kao majka i kao poslovna žena.

“Imponuje kada čujete da neko verifikuje vaš uspjeh, naročito kada neko kaže da ste uspeli da se ostvarite kao majka i supruga, a onda i u nekom poslovnom smislu. Naravno da to nije samo moja zasluga. Na tom putu postoji dosta ljudi koji su doprineli da ja danas budem ovde. Prvenstveno su tu roditelji, a svakako je tu bio i muftija. On je i te kako uticao na moj poslovni uspjeh, prvenstveno zato što mi je davao nesebičnu podršku u svim poslovima kojima sam željela da se bavim. U posljednje vrijeme mogu da kažem da je on više vjerovao u mene nego ja sama. Bilo je momenata kada sam željela da stanem zbog djece, njihovih godina i tog pubertetskog perioda, ali on to nije dozvolio. Smatrao je da je ključ dobrog roditeljstva u uspješnim roditeljima”.

Posljednji dan Muamera Zukorlića

Ispričala je kako je izgledao zadnji dan Muamera Zukorlića.

“Noć prije nego što će muftija preseliti bili smo u njegovoj porodičnoj kući u Orlju, selu koje je veoma volio. Igrali smo se sa djecom, tačnije sa najmlađim sinom smo igrali fudbal. Ja sam bila golman, oni su bili fudbaleri, takmičili su se i zna se ko je pobijedio. Naravno, muftija jer nikada nije puštao djecu da pobjeđuju, iz razloga što im je i kroz to davao lekciju da se do uspjeha dolazi isključivo svojim stvarnim rezultatima. Nakon toga je sa sinovima obavio namaz i isplanirali smo sutrašnji dan. On je sutradan završio prvo predavanje i popeo se u kabinet u kom je uzeo abdest i nakon toga je predao dušu stvoritelju”, ispričala je Elma.

Izvor: Republika.rs