HOĆE LI TRAŽITI HALALUK? Ugljaninova šutnja na zahtjev muftije Dudića

0
653
blank

Gostujući na Sandžak TV prije četiri dana, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevljud ef. Dudić oštro je napao lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina, prozvavši ga da javno zatraži institucionalni halaluk (oprost), kako je kazao “za izrečenu glupost da Mešihat više ne postoji”

Autor: Redakcija portala Sandzacke.rs

Međutim, zvanične reakcije Sulejmana Ugljanina na izjavu i zahtjev muftije Dudića još uvijek nema, a lider SDA sada se očigledno našao u “neobranom grožđu”, jer je postao partner Usami Zukorliću i obećao da će raditi na stvaranju uslova za vraćanje jedinstva Islamske zajednice.

Iako je Ugljaninova nedosljednost u stavovima odavno poznata, zvuči malo vjerovatno da će on, zarad proklamovanog stava iz sporazuma sa Zukorlićem mlađim o djelovanju na vraćanju jedinstva IZ, ipak izaći sa javnim zahtjevom za halalukom, kako to traži muftija Dudić.

Poznajući Ugljanina, možda vjerovatnije zvuči mogućnost da se BNV, kako to alternativno predlaže muftija Dudić, svojom odlukom ogradi od Ugljajninove sporne izjave od prije petnaestak godina.

Međutim, sve opcije su u opticaju, jer je Ugljanin, nakon što je izneverio Rasima Ljajića koji ga je godinama držao na vlasti u BNV i u Tutinu, sada u nemilosti Usame Zukorlića, koji je njegov džoker u rukavu i karta spasa.

Muftija Dudić ovom svojom izjavom, koja neodoljivo zvuči kao uslov svih uslova za Ugljanina, jasno pokazuje da on i dalje drži dizgine vlasti u Mešihatu i poručuje da se na njega mora ozbiljno računati u svim mogućim kombinacijama vezanim za aktuelne pregovore o vraćanju jedinstva Islamske zajednice.

Dudićev stav, koji jasno odstupa od uglađene politike koju prema Ugljaninu i SDA Sandžaka trenutno vodi rukovodstvo Stranke pravde i pomirenja na čelu sa Usamom Zukorlićem, jasno ukazuje da će proces ujedinjenja Islamske zajednice i dalje biti trnovit.

Istini za volju, i muftija Dudić i Sulejman Uglajnin dio su problema i aktivni učesnici u procesima koji su doveli do razbijanja Islamske zajednice, tako da je njihovo učešće u trenutnim pregovorima o vraćanju njenog jedinstva kontraproduktivno i može značiti samo njihov krah i neuspjeh.

Izvor: Sandzacke.rs