Imamović: Bosna i Hercegovina kao matična država Bošnjaka ponovo institucionalno prisutna u Sandžaku

0
513
blank
Foto: Facebook/SANA

Zastupnik SDA Sandžaka Enis Imamović prokomentarisao je na svom Facebook nalogu otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru ocijenivši da se radi o historijskom danu za Sandžak i Bošnjake.

“Historijski dan. Otvaranje Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru nosi sa sobom višestruki značaj.

Kao politički predstavnici Bošnjaka i Sandžaka sretni smo zbog činjenice da je Bosna i Hercegovina kao matična država Bošnjaka ponovo institucionalno prisutna u Sandžaku, čime će se znatno poboljšati komunikacija i približiti naš narod svojoj matici u svakom smislu, a i omogućiti da Sandžak i Bošnjaci približe dvije države i pomognu rješavanju brojnih otvorenih pitanja.

Ovim činom, takodje, Sandžak se učvršćuje na diplomatskoj mapi svijeta, poslije kancelarije OEBS-a, otvaranja Generalnog konzulata Republike Turske, posebno smo sretni zbog otvaranja Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine”, poručio je Imamović.

Podjsećamo, jučer je u Novom Pazaru zvanično otvoren Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Novom Pazaru, a diplomatsko predstavništvo u najvećem gradu regije Sandžak otvorili su ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije Nemanja Starović i gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Generalni konzulat će pokrivati Novi Pazar, Sjenicu, Tutin, Novu Varoš, Priboj i Prijepolje.

Ovom historijskom činu prisustvovao je veliki broj građana, predstavnika lokalnih vlasti, vjerskih zajednica te drugih uglednika i predstavnika diplomatskog kora.

Izvor: Sandzacke.rs