Keljmendi osuđen na šest godina zatvora za promet 25 kilograma heroina

0
1037
blank
Foto: Anadolija

Sudsko vijeće Osnovnog suda u Prištini proglasilo je Nasera Keljmendija krivim po 8. tački optužnice koja ga tereti da je stavio u promet 25 kilograma narkotičke supstance, bijeli heroin, sa osobom K2, i za ovaj zločin je osuđen na kaznu zatvora od šest godina, javlja Anadolu Agency.

Keljmendi je oslobođen optužnice za organizovani kriminal, po ostalim tačkama optužnice, a oslobođen je i tačke optužnice za organizovanje ubistva Ramiza Delalića ili lišavanja života Ramiza Delalića, koje je navodno počinjeno 2007. u Sarajevu. Nije dokazano da je izvršio krivične radnje.

Vrijeme provedeno u zatvoru ulazi u izrečenu kaznu.

Optužnica Specijalnog tužilaštva Kosovoa Keljmendija je teretila za organizovani kriminal, teško ubistvo Ramiza Delalića Ćele, kupovinu, posjedovanje, raspodjelu i neovlašćenu prodaju rizičnih narkotičkih supstanci.

Odlukom Osnovnog suda u Prištini, Naser Keljmendi se od kraja juna 2017. godine branio sa slobode. U pritvoru je bio od maja 2013. godine.

Keljmendi, državljanin BiH i Kosova, uhapšen je maja 2013. godine na Kosovu na osnovu Interpolove potjernice izdate na zahtjev Bosne i Hercegovine.

Suđenje Keljmendiju počelo je 2015. godine. On se tada izjasnio da se ne osjeća krivim ni po jednoj tački optužnice, te je cijeli proces smatrao montiranim.