Kladničanin: Da li Islamska zajednica koči obnovu oronulog Isa-begovog hamama?

0
840
blank
Foto: Facebook

Koordinator Akademske inicijative Forum10 Fahrudin Kladničanin objavio je na svom Facebook profilu da je od strane Turske izrađen prijedlog projekta za rekonsturkciju Isa-begovog hamam u Novom Pazaru ali da neko koči njegovu rekonstrukciju, zapitavši se “da li je tačno da Islamska zajednica nije zadovoljna predloženim rješenjem rekonsturkcije tog objekta”.

“Isa-begov hamam nalazi se u našoj tzv. Staroj čaršiji i datira iz 15. vijeka. Prilikom posete predsednika Redžepa Taipa Erdogana našem gradu u oktobru 2017. godine potpisan je sporazum o rekonstrukciji ovog značajnog istorijskog objekta. Inače hamam pripada Islamskoj zajednici u Srbiji. Prije neki dan sam saznao da je od strane Turske izrađen i predlog projekta za njegovu rekonsturkciju. Kažu da postoje određeni problemi. Pitanja za razmišljanje: Ko koči rekonstrukciju objekta? Da li je tačno da Islamska zajednica nije zadovoljna predloženim rešenjem rekonsturkcije projekta? – To sve govorim zbog toga što je žalosno da ovaj objekat, ovakav kakav jeste, propada, ko isterano pastorče sa sofre”, napisao je Kladničanin.

Mada je još 2017. godine, nakon druge posjete predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogan Novom Pazaru, pao dogovor da Vakufska direkcija Turske obnavlja oronuli Isa-begov hamam u ovom gradu, početak radova na restauraciji ovog kulturno-historijskog spomenika pod zaštitom države Srbije nije ni na vidiku.

blank

Restauracija i konzervacija tog objekta jedan je od tri projekta koje će finansirati Turska u Novom Pazaru. Projektno-tehničku dokumentaciju za restauraciju Isa-begovog hamama uradili su eksperti iz Turske, a sa oko 70.000 EUR projekat će finansirati Vakufska direkcija te države.

Prethodno su krajem 2017. godine predstavnici Vakufske direkcije Turske, Mešihata Islamske zajednice u Srbiji i grada Novog Pazara potpisali protokol o saradnji na pripremi projekta konzervacije Isa-begovog hamama.

Isa-begov hamam u Novom Pazaru sagradio je tokom XV vijeka Isa-beg Ishaković, a ovaj objekat je, iako pod zaštitom države, godinama unazad propadao.

blank

Izvor: Sandzacke.rs