Mehonić za TV Sarajevo: Bošnjaci nemaju problem sa srpskim narodom već sa njegovom elitom (VIDEO)

0
900
blank
Screenshot

Almir Mehonić, novinar i spoljno-politički komentator za prostor Srbije sarajevskog nedeljnika Stav, gostovao je u prvom Bh. Dnevniku Televizije Sarajevo u novoj 2019. godini i komentirao odnose u regionu i politiku Srbije spram BiH, kao i stanje u Sandžaku.

Mehonić je naglasio da srbijanska politika ima negativan kontinuitet prema Bosni i Bošnjacima od Miloševića, preko Đinđića, Koštunice, Tadića, pa sve do Aleksandra Vučića.

On je istakao da neke pozitivne izjave Vučića spram Bošnjaka ne znače njegovu katarzu, kako su neki protumačili, već prilagođavanje novim okolnostima i činjenici da su prošle 90-te godine.

“Srpska elita je uznemirena činjenicom da je propao plan uništenja Bošnjaka i države Bosne i činjenicom da danas procentualno ima više Bošnjaka u BiH nego prije agresije i da je to natpolovičan procenat od ukupnog stanovnistva u BiH. Te elite projektuju kako će se kretati struktura stanovništva za 20,30 ili 50 godina i to ih uznemirava.  Smatraju da je sada momenat kada treba destabilizirati Bosnu”, ocijenio je Mehonić u gostovanju na Bh. Dnevniku TV Sarajevo.