Melajac: Ugljaninu je mržnja glavni motiv u životu, obmanuo je Ljajića i Turke

0
259
blank

Vahidin Dado Melajac bio je kandidat SDP za predsjednika BNV da je ta stranka uspjela da formira većinu u novom sazivu tog organa. O pregovorima koji su vođeni, stavu Turske po tom pitanju i budućem radu BNV govorio je za lokalni portal Indeksonline.

Da li ste bili iznenadjeni da ste kandidat za čelnu funkciju u Vijeću?

Bio sam zaprepašten, a ne samo iznenađen. Predsjednik Rasim Ljajić je rekao da jako dobro stojim u istraživanjima javnog mnjenja i da stranka mora dalje da se podmlađuje i zato je mene predložio. Jedno vrijeme nisam mogao k sebi da dođem, što od iznenađenja što od straha i odgovornosti.

Na kraju, ipak, nije došlo do dogovora?

Po ko zna koji put pokazalo se da drugi pričaju o jedinstvu, ali ga suštinski ne žele, jer su im važnije funkcije.

Šta je SDP tačno nudio drugim strankama u pregovorima?

Htjeli smo da sve liste koje su prešle cenzus formiraju BNV i da konačno imamo jedno tijelo u kojem će se demonstrirati i pokazati nekakvo bošnjačko jedinstvo. Ako ne možemo oko politike da se složimo, onda bar da postignemo saglasnost oko ovih identitetskih pitanja za koja smatramo da nema velikih i nepremostivih razlika. SDA je načelno bila za to, ali su od početka tajno pregovarali samo sa SPP, a SPP je bio protiv učesća BOSS-a.

Da li je to bio razlog sto niste uspjeli da napravite većinu?

Nije jedini. Mi smo insistirali da imamo predsjednika Vijeća, jer imamo najviše glasova i izborni rezultat nas je obavezivao da na tome insistiramo. SPP je to mjesto tražio za sebe. Sto se SDA tiče, oni su ponudili neki papir sa 19 principa, od kojih polovina nemaju nikakve veze sa nadležnostima BNV, a da ne govorim o tome koliko su ti principi i zahtjevi nerealni.

Šta je, na primjer, nerealno?

Pa, da li je realno da 2% Bošnjaka uvede Srbiju u NATO, ako 90% Srba to ne želi? Da li je realno da se traži promjena Ustava u kojem će se zahtjevati izmjena himne, zastave i grba. Možemo do sudnjeg dana to da tražimo, ali to nikada dobiti nećemo. Da vam ne govorim o zahtjevu za političkom i teritorijalnom autonomijom, o kojem SDA priča 30 godina i recite mi šta su ostvarili od toga. Jedno veliko ništa. Pravo da vam kažem, ne mogu da vjerujem da ljudi i dalje za tu stranku i glasaju. Ko može da glasa za ovakve bajke, koje možda dobro zvuče, ali su ipak samo bajke. I za nas je to bilo potpuno neprihvatljivo, jer ne želimo da obmanjujemo ljude zbog nekih funkcija koje bi u BNV dobili.

SDA i SPP su se ipak dogovorili?

Srećno im bilo. Mi u truhle kompromise nismo htjeli da ulazimo. SPP-u je bilo važno da po svaku cijenu dobiju predsjednika BNV da bi spriječili dalje podjele i svađe u stranci, a Sulejmanu Ugljaninu je bitno samo da SDP ne bude dio većine. Iz čiste mržnje. A kome je mržnja glavni motiv u životu, teško i njemu i tom životu.

Da li je Turska na neki način učestvovala u ovim pregovorima?

Nije učestvovala u pregovorima, ali su turski zvaničnici i prije i poslije izbora slali jasne poruke da žele jedinstvo, koje bi postigli SDP i SDA, a onda bi mogle i druge stranke da se priključe. Ta poruka je bila više nego jasna i tokom susreta Erdogana sa Ljajićem i Ugljaninom, kao i njihovog sastanka sa predsjednikom turskog parlamenta. Pošto se Ugljaninu nisu svidjele te preporuke, rekao je Turcima: nemojte se vi miješati, mi u Pazaru ćemo se sami dogovoriti. Toliko o njegovoj principijelnosti. Kada mu odgovara, puna su mu usta Turske, kada mu ne odgovara onda ih moli da se ne miješaju. Ugljanin je principijelan jedino u svojoj neprincipijelnosti.

Da li Vijeće sa novom većinom može funkcionisati i posebno da li može biti uspješno u onome sto su njegove nadleznosti?

To ce zavisiti od toga da li je Ugljanin tog dana ustao na lijevu ili desnu nogu. I ko je tog dana predmet njegove mržnje, jer ona je glavna emocija koju poseduje i na osnovu koje donosi sve odluke. SPP je takođe gladan vlasti, a Ugljanin nije naučio da je sa bilo kime dijeli. Biće to nemoguća misija.

Izvor: Indeksonline.rs