Milo Đukanović stigao na Cetinje

0
1242
blank
Foto: RTCG

Na Cetinje je stigao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. On je ranije poručio da će 5. septembra doći na protest u prijestonici, ako Srpska pravoslavna crkva ne odustane od ustoličenja mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru, piše CDM.

Đukanović je ranije pozvao sve građane Crne Gore svih vjera i nacija i političkih opcija da zajedno doprinesu očuvanju mira, stabilnost i multietničkog sklada, da odgovorno zaštitie život i zdravlje svakog građanina, kao i pravo na različitost, kao njihovo najveće bogatstvo.

“Naravno i da nepokolebljivo zaštitimo slobodu, suverenost i dostojanstvo Crne Gore i njenog naroda. Pozivam i premijera Zdravka Krivokapića da ne insinuira, da održi obećanje koje je dao jučer da Vlada garantuje sigurnost svima, preuzimajući odgovornost na sebe za sva dešavanja, pošto Vijeće za nacionalnu sigurnost kojim je predsjedavao nije zabranilo javna okupljanja”, napisao je Đukanović ranije na Twitteru.

Na Cetinju se danas okupilo više hiljada građana, kako bi protestom pokušali spriječiti najavljeno ustoličenje mitropolita Joanikija u cetinjskom manastiru. Ceremonija ustoličenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, koja je zakazana za 5. septembar u 8 sati, već danima je glavna tema u Crnoj Gori.

Ustoličenju Joanikija protive se crnogorske nacionalne organizacije, Općina Cetinje i opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS). Smatraju da taj čin predstavlja nagovještaj “okupacije” Crne Gore, klerikalizaciju društva i pokušaj uvođenja Crne Gore u takozvani “srpski svet”. Oni su pozvali SPC da ustoličenje izmjesti u nekom od drugih crnogorskih gradova.

Izvor: CdM