Muftija Dudić na inauguraciji reisa Fejzića

0
775
blank
Foto: Anadolija

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud ef. Dudić prisustvovao je danas inauguraciji reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifata ef. Fejzića.

Na ceremoniji kojoj su prisustvovali poglavari islamskih zajednica regije i Turkiye, Fejziću je dodijeljena menšura, dokument kojim se potvrđuje njegovo imenovanje.

Fejziću je menšuru, šerijatsko-pravno ovlaštenje da može valjano vršiti dužnost prvaka muslimana u Crnoj Gori, uručio predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turkiye Ali Erbaš.

Svečanom činu uručenja menšure prisustvovali su predstavnici islamskih zajednica i mešihata iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Turkiye, Slovenije, Srbije i Sjeverne Makedonije.

blank
Foto: Anadolija

Takođe, prisutni su bili i ambasadorka Turkiye u Crnoj Gori Songul Ozan, kao i potpredsjednik Skupštine Crne Gore Ervin Ibrahimović.

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turkiye Ali Erbaš kazao je u svom govoru da “udruživanjem snaga i jačanjem veza, islamska društva mogu ponuditi rješenja za probleme koji su prisutni u svijetu”.

“Gospodar nam poručuje: ‘Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne učestvujte u grijesima.’ Imamo veliku odgovornost u ovom trenutku. Posebno se trebamo kloniti svih vrsta aktivnosti koje će štetiti bratskim odnosima. Moramo biti svjesni bratske veze među nama i u tom smislu trebamo graditi vjersku službu“, kazao je Erbaš.

blank
Foto: Anadolija

Rifat ef. Fejzić u novembru prošle godine ponovo je izabran za reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori, na Izbornoj skupštini Posebnog izbornog tijela za izbor reisa održanoj u Podgorici.

Kao kandidat dvanaest medžlisa i jedini kandidat za reisa, Rifat ef. Fejzić tajnim glasanjem dobio je tada 45 glasova od 47 prisutnih članova izbornog tijela koje čine članovi Sabora, Mešihata i Islamskog vijeća Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Rifat Fejzić funkciju reisa obavlja od 2003. godine. Završio je islamski fakultet Univerziteta Dokuz Eylul u Izmiru. Govori i turski jezik. Oženjen je i otac troje djece.