Najdugovječniji partijski lider u ex-Yu živi u Novom Pazaru i vodi stranku 33 godine

0
180
blank
Ilustracija: N1/Muhammed Džafer Kamali /Sandzacke

Lider Stranke demokratske akcije Sandžaka Sulejman Ugljanin nalazi se na čelu te političke stranke pune 33 godine, po čemu je bez premca na prostoru bivše SFRJ. Ugljanin je izabran za predsjednika SDA Sandžaka 29. jula 1990. godine i jedan je od tek trojice partijskih vođa iz prve godine obnovljenog višestranačja koji i dalje drže lidersku palicu.

Sa više od trideset godina stranačkog rukovođenja u svih šest država nastalih na teritoriji “druge Jugoslavije“ mogu da se pohvale još samo predsjednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković (od 14. marta 1990) i lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, piše N1.

Partije koje predvodi najdugovečniji ex-Yu liderski trojac već godinama nemaju bitniji utjecaj na političkoj sceni, a sa pozicije šefa stranke nisu ih pomjerili ni brojni partijski raskoli i izborni neuspjesi.

I dok Drašković i Ugljanin, makar javno, još ne razmišljaju o tome da napuste stranačko kormilo, Šešelj je odmah nakon prošlogodišnjih aprilskih izbora najavio povlačenje sa funkcije predsjednika partije na kojoj se nalazi od 23. februara 1991. godine.

Izvor: N1