Novopazarci šetali za rijeke i zdrav grad

0
399
blank
Foto: Hamza Ajdinović/takt.info

Građani Novog Pazara okupljeni oko inicijative “Za zdrav Novi Pazar” organizovali su jučer šetnju za rijeke.

Nekoliko desetina građana prošetalo je jučer duž rijeke Raške u Novom Pazaru, nastavljajući time aktivnosti započete protestom u junu mjesecu kada se i izlio mazut u ovu rijeku, piše portal TAKT.

Izlivanje mazuta u rijeku Rašku, nebriga prema istim i reakcija građana učinila je da rijeke u Novom Pazaru budu glavna tema ne samo u ovom gradu već i u cijeloj državi.

U toku šetnje građani su kazali da se mora skrenuti još veća pažnja prema ovom problemu, koji nije jedini u gradu, ali svakako je jedan od najvažnijih.

“Svi volimo da pjevamo pjesmu ‘i ljepote rijeke Raške’, a nigdje ljepote trenutno iz te pjesme u ovoj Raški nema, na žalost. Drago mi je što su se građani probudili i što je ova šetnja u potpunosti građanska i nadam se da će ova kao i ostale aktivnosti imati efekta i da ćemo imati nekada čistu Rašku”, kazao je Dženan Ćeranić, jedan od učesnika šetnje.

“Ovo jeste građanska inicijativa i to je najvažnija stvar, to naglašavam jer neko želi građansku inicijativu da prigrli nečemu čemu nije namijenjena. Ona je namijenjena buđenju. Neki su budni, dok se neki još uvijek bude, a na žalost, mnogima nije stalo. Mislim da se nikome ne treba objašnjavati zbog čega se šeta za rijeku, ja lično šetam za rijeku iz srca i zato jer mi srce to nalaže”, kazao je još jedan učesnik šetnje, Džemil Šahović.

Opširnije na portalu TAKT

Izvor: Taktinfo.rs