ODGOVOR ISMETU AZIZIJU: Mi Bošnjake nećemo prodati za šaku prljavih dolara!

0
1268
blank

Autor: Redakcija Sandzacke.rs

U tekstu pod naslovom “Neprihvatljiva inicijativa kojom se želi podjela između Albanaca i Bošnjaka”, čiji je autor predsjednik albanskog udruženje “Kosovo za Sandžak” Ismet Azizi, a koji je objavljen na internet stranici istoimene organizacije, odgovoreno je na pisanje portala Sandžačke povodom Inicijative koja je pokrenuta da se sve osobe koje sprovode albanizaciju u Sandžaku i izjašnjavaju se kao Albanci izbrišu iz Posebnog bošnjačkog biračkog spiska i da im se zabrani učešće i glasanje na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće.

Iako je Azizijev tekst pun neistinitih navoda i pokušaja zlonamjernih zamjena teza, mi kao redakcija pozdravljamo jedan iskorak koji je napravio autor teksta, a to je priznanje postojanja Bošnjaka, što je suprotno njegovom dosadašnjem djelovanju gdje je isključivo navodio da su Bošnjaci pripadnici asmiliranog albanskog naroda.

U tekstu se zlonamjerno i tendeciozno našoj redakciji želi spočitati da radimo na stvaranju mržnje i razdora među Bošnjacima i Albancima i kidanju međusobnih veza, što predstavlja apsolutnu neistinu jer sve ovo vrijeme Sandzacke.rs žele ukazati da upravo djelovanje Ismeta Azizija i grupe oko njega predstavlja faktor razdora, jer se uporno negira bosšnjački nacionalni identitet, a Bošnjaci žele prevesti u albanski nacionalni korpus.

U Azizijevom tekstu se iznosi veoma opasna i tendeciozna laž da se ovom Inicijativom i pisanjem portala Sandzacke.rs želi zabraniti kretanje albanskog stanovništva na teritriji Sandžaka, kao i zabrana prava i sloboda Albanaca, što apsolutno nije tačno i predstavlja podlu laž. To se nigdje ne pominje u inicijativi niti u tekstu objavljenom na našem portalu. Šta više ne postoji niti jedna rečenica koja bi mogla asocirati na ovakve tvrdnje Ismeta Azizija.

Riječ je o veoma podloj zamjeni teza, jer inicijativa zapravo govori o izborima za BNV koji se sprovode unutar bošnjačkog naroda. Sasvim je logično i razumljivo, čak i najvećem pravnom laiku, da svi oni koji se izjašnjavaju kao Albanci, Srbi, Crnogorci, Mađari… po slovu zakona ne mogu učestvovati na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće. Vrlo jednostavno, ne mozže neko ko nije Bošnjak da bira organe unutar bošnjačkog nacionalnog vijeća.

POVEZANI TEKST – INICIJATIVA: Zabraniti učešće na izborima za BNV svima koji provode “albanizaciju”

Međutim, ovo samo pokazuje da određena grupacija koju predvodi Azizi zapravo želi kroz organe BNV i bošnjačkog naroda sprovesti albanizaciju i uticati na izborne procese naroda kojeg ne priznaju kao poseban etnicitet.

Pomenuta Inicijativa je čak i podvukla da svi oni koji se osjećaju i izjašnjavaju kao Albanci i koji u javnosti i preko interneta sprovode kampanju afirmacije albanskog nacionalnog identiteta, trebaju učestvovati na izborima za Albansko nacionalno vijeće sa sjedištem u Preševu.

Dakle, vrlo jednostavno – kao što za Bošnjačko nacionalno vijeće mogu glasati svi Bošnjaci koji žive u Srbiji, pa i u mjestima van Sandžaka, tako i svi oni koji se izjašnjavaju kao Albanci a žive u Sandžaku mogu glasati za Albansko nacionalno vijeće sa sjedištem u Preševu i trebaju se upisati u Poseban albanski birački spisak. Međutim, to ne mogu raditi kroz zvanični državni organ bošnjačkog naroda, odnosno Bošnjačko nacionalno vijeće, jer ono po zakonu nije dužno niti je nadlježno da vrši afirmaciju albanskog nacionalnog identiteta, kao što ni Albansko nacionalno vijeće ne treba i nije nadlježno vršiti promociju i afirmaciju bošnjačkog nacionalnog identiteta.

Međutim, sve ovo o čemu govorimo dobro zna i sam Ismet Azizi, međutim on želi koristi organe bošnjačkog naroda kako bi vršio proces albanizacije sandžačkih Bošnjaka.

Na kraju svog teksta Azizi kaže da će nastaviti svoju misiju prijateljstva između bošnjačkog i albanskog naroda. No, mi ga podsjećamo da se prijateljstvo nikako ne može graditi i njegovati tako što će se Bošnjaci vrijeđati, tako što će se vrijeđati njihova matična država, odnosno Bosna i Hercegovina, niti tako što će se govoriti da Bošnjaci ne postoje i da su oni zapravo asimilirani Albanci.

Redakcija Sandžačkih Ismetu Aziziju daje jedan otvoreni prijedlog:
Prestani sa negiranjem Bošnjaka, prestani sa vrijeđanjem njihove matice Bosne i Hercegovine i prestani sa propagandom koju vršiš na prostoru Sandžaka, koja ima za cilj albanizaciju sandžačkih Bošnjaka, i u nama kao redakciji i mediju imaćeš svesrdnog saradnika s kojim možete zajednički raditi na zbližavanju i produbljivanju bratskih veza i odnosa albanskog i bošnjačkog naroda. Sve je to moguće isključivo samo na razini uvažavanja i poštovanja kao dva posebna naroda.

Dobar primjer, i ono što govori da se ipak može doći do katarze i promjene kursa djelovanja Ismeta Azizija i politike udruženje “Kosovo za Sandžak” jeste današnja čestika koju je Azizi uputio povodom bošnjačkog blagdana, 11. maja Dana bošnjačke nacionalne zastave, u kojoj on u potpunosti priznaje nacionalni identitet Bošnjaka i priznaje bošnjačka znamenja. Podsjećamo da je ovo u suprotnosti sa svim što je on uradio povodom najave skupa koji se desio u Minhenu, gdje je promijenio bošnjačke nacionalne simbole ubacujući u njih elemente albanske nacionalne zastave.

Na kraju još jednom, sasvim bratski, poručujemo Ismetu Aziiju: Prestani sa negiranjem Bošnjaka, prestani sa vrijeđanjem i negiranjem Bosne, prestani sa kampanjom albanizacije i u nama ćeš imati iskrenog prijatelja i saradnika. Ako nastaviš sa svim ovim što si do sada radio u nama ćeš sigurno imati još većeg dušmanina, jer nama je draži naš identitet i bošnjački narod od bilo čega drugog. Mi nećemo prodati vjeru i naciju za šaku prljavih dolara.

VELIKIM TI SE BOGOM KUNEMO DA ROBOVI BITI NEĆEMO!

Tekst Ismeta Azizija možete pročitati OVDJE

Izvor: Sandzacke.rs