SDP i SPP odvojeno podnijele krivične prijave protiv učesnika i organizatora Četničkog sabora

0
721
blank

Stranka pravde i pomirenja (SPP) uputila je danas krivične prijave Osnovnom javnom tužilaštvu protiv više lica učesnika i organizatora Četničkog sabora u selu Riljac, opština Trstenik, zbog krivičnog djela povreda ugleda zbog rasne, vjerske, nacionalne ili druge pripadnosti iz člana 317 Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Krivične prijave protiv učesnika četničkog orgijanja u selu Riljac kod Trstenika podnijela je i Sandžačka demokratska partija (SDP).

Krivične prijave SDP-a, uz dokazni materijal u vidu video snimaka i fotografija, podnijete su u Višem tužilaštvu u Kruševcu, šefu tužilaštva Bratislavu Petroviću, kao i u Osnovnom Tužilaštvu u Trsteniku, gospođi Lapčević. Krivične prijave podnijete su po Članu 317. Krivičnog zakona.

Ovo djelo je u Zakonu kvalifikovano kao raspirivanje nacionalne, rasne ili verske netrpeljivosti među narodima i etničkim zajednicama koje žive u Srbiji i za njega je zaprećena kazna do pet godina zatvora.

blank
Učesnici Čeni;kog sabora u Riljcu / Foto: Udruženje “Kraljevina Srbija”

Šef Višeg tužilaštva u Trsteniku, gospodin Bratislav Petrović je potvrdio da je predmet odmah dao u proceduru Tužilaštvu za visoko tehnološki kriminal, policijskim upravama Kruševca i Trstenika, koji rade na identifikaciji počinilaca krivičnog djela. U narednoj sedmici očekujemo privođenje lica sa snimka kod crkve u Trsteniku.

Sandžačka demokratska partija smatra da je ovo ozbiljna prijetnja Bošnjacima u Novom Pazaru i Sandžaku.

“Ovakve stvari su nedopustive, sramne i Država ih mora oštro sankcionisati. Sada je država na ispitu, ako se ovakve stvari budu tolerisale onda se mi Bošnjaci sa pravom trebamo pitati šta je sljedeće. Hoćemo li mi biti jednaki i ravnopravni članovi našeg društva koji zajedno radimo na zajedničkom prosperitetu, ili će iskompleksirane pijanice moći da nam prijete i vređaju na najgori način bez ikakvih posljedica”, navode iz SDP-a.