TRAŽI PREMJEŠTAJ U SRBIJU: Mevlid Jašarević stupio u štrajk glađu

0
478
blank
Screenshot

Mevlid Jašarević, osuđen na 15 godina zbog terorističkog napada na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu 2011. godine, stupio je u štrajk glađu u četvrtak, 12. maja.

Potvrdio je to u petak za Radio Slobodna Evropa (RSE) Siniša Perković, direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija BiH, u kojem Jašarević izdržava zatvorsku kaznu.

“Razlog je taj što mu nije odobreno premještanje u Srbiju”, kazao je Perković.

Jašarević je ranije zatražio da ostatak zatvorske kazne odsluži u Srbiji, u kojoj je rođen i čije državljanstvo ima, što je Viši sud u Beogradu odbio. Senad Dupovac, branitelj Jašarevića, kazao je za RSE da je upućena žalba na odluku ovog suda čiji rezultati se još očekuju.

“Jašarević se na štrajk glađu odlučio jer smatra da je diskriminisan u odnosu na neke osuđenike koji imaju dvojno državljanstvo, BiH i Republike Srbije, a kojima je odobreno da dio kazne izdržavaju u Srbiji. Njemu koji ima samo državljanstvo Srbije to nije omogućeno”, kazao je Dupovac za RSE.

Mevlid Jašarević je u oktobru 2011. u Sarajevu pucao na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a zbog ovog terorističkog napada osuđen je na 15 godina zatvora.

Teško je ranio policajca Mirsada Velića, koji je osiguravao zgradu ambasade, prije nego što ga je snajperist specijalne policije onesposobili i uhapsili. Apelacijsko vijeće Suda BiH pravomoćno je osudilo Mevlida Jašarevića 22. novembra 2013. na 15 godina zatvora.

Jašarević je, kako je navedeno u presudi, prije napada koji je izveo 28. oktobra 2011. na dva DVD-a snimio oproštajnu poruku u kojoj je naveo da “namjerava prisiliti strane vlade da promijene svoj odnos prema muslimanima u svijetu”.

Protest porodica državljana BiH koji su Siriji i Iraku ispred institucija BiH, septembar 2020. Porodice su zatražile da vlasti čim prije vrate djecu iz kampova u kojima su uvjeti, kako ocjenjuju međunarodne organizacije, sve teži.

Na iznošenju završnih riječi krajem 2013. godine tokom prvostepenog sudskog postupka Jašarević je rekao da “i ako ga Sud Bosne i Hercegovine osudi to neće spriječiti nekog drugog da učini isto što i on”, nakon čega je bio osuđen na 18 godina zatvora.

Tokom drugostepenog postupka Jašarević se “pokajao” što je sud uzeo kao olakšavajuću okolnost, a kazna mu je smanjena na 15 godina zatvora.

U BiH je pred Sudom BiH do sada osuđeno 46 osoba zbog terorizma, vrbovanja i poticanja na terorizam, te organiziranja terorističkih grupa za odlazak na strana ratišta, pokušaj odlaska na strana ratišta, boravak na stranom ratištu, financiranje terorističkih aktivnosti, obuku i bilo kakve aktivnosti u okviru terorističkih organizacija.

Izvor: RSE