Tvorac vakcine protiv COVID-19 otkrio kada će se vratiti život u normalu

0
1799
blank
Foto: EPA-EFE/Reuters

Profesor Ugur Sahin, suosnivač firme BioNTech i jedan od stvaraoca nove vakcine protiv koronavirusa otkrio je kada bi se stvari mogle promijeniti nakon ovog otkrića.

“Učinak nove vakcine COVID-19 osjetit će se značajnije tokom nadolazećeg ljeta, a naši bi se životi trebali normalizovati do sljedeće zime”, rekao je Sahin.

On vjeruje da će i ova zima biti i dalje teška jer vakcina neće imati veliki uticaj na broj novozaraženih.

Prošle sedmice, BioNTech i Pfizer objavili su da su preliminarne analize pokazale da je njihova vakcina bila efikasna u 90 posto slučajeva, ukoliko je mogla spriječiti razvoj simptoma COVID-19.

U testovima koje su proveli učestvovalo je oko 43.000 dobrovoljaca.

blank

U intervjuu za BBC, Sahin je rekao da je uvjeren da će vakcina smanjiti prijenos virusa među ljude i da će spriječiti razvoj simptoma kod ljudi koji su vakcinisani.

Smatra da je moguće da vakcina prepolovi prijenos virusa, što bi bilo od velike važnosti.

“Vrlo sam siguran da će se prijenos virusa među ljude smanjiti zahvaljujući tako visoko učinkovitoj vakcini, možda ne za 90 posto, ali možda za 50 posto, ali ne smijemo zaboraviti da bi čak i takav postotak mogao rezultirati dramatičnim smanjenjem daljnjeg širenja pandemije”, pojasnio je profesor.

Nakon što su u ponedjeljak objavljene vijesti o prvoj učinkovitoj vakcini protiv koronavirusa, Sir John Bell, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta Oxford, rekao je da bi se životi mogli normalizovati do proljeća.

Izvor: HINA