Ugljanin: Bošnjaci u Sandžaku pod pritiskom da odustanu od ustavnih prava

0
384
blank
Screenshot

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin ocijenio je danas da Bošnjaci u Sandžaku trpe koordiniranu akciju pritisaka i zastrašivanja od policije, tužilaštva, Ministarstva prosvjete i režimskih medija, kako bi odustali od Ustavom i zakonima garantovanih prava.

Ugljanin je na konferenciji za novinare u Novom Pazaru zatražio program mjera Vlade Srbije za pokretanje afirmativne akcije kojom će ohrabriti Bošnjake da koriste svoja prava.

“Ako to ne urade, mi ćemo morati da nađemo mehanizme da zaštitimo sebe i svoje sunarodnike od državnog terora aktuelnog beogradskog, takozvanog Vučićevog režima. Pozivam sve Bošnjake da aktivno koriste sva svoja prava, a tužioce i policiju, ministra prosvjete i prosvjetne inspektore da nam se preko medija javno izvine zbog pokušaja plašenja, omalovažavanja i sprječavanja korišćenja Ustavnih prava“, rekao je Ugljanin.

On je istakao da su tužilaštvo i policija grubo prekršili Ustav Srbije jučerašnjim privođenjem učiteljice Adele Karaahmetović Melajac na informativni razgovor, zbog intoniranja himne na početku ove školske godine.

“Još uvijek nije poznato ime tužioca koji je pokrenuo postupak i po čijem nalogu, na osnovu čega i kojeg krivičnog djela je policija juče pozvala učiteljicu na informativni razgovor. Naši poslanici su jutros pokušali to da saznaju od načelnika policije, ali nisu uspjeli“, rekao je Ugljanin.

On je dodao da je njegova stranka pokrenula postupak još prije 30 godina da se promene državni simboli, jer oni ne odgovaraju stanju na terenu.

“Ovo su simboli koji afirmišu jedan narod i imaju podršku u samo jednom dijelu srpskog naroda. Mi tražimo da se zastava, grb i himna Srbije usaglase, kako bi ih svi građani u zemlji osjećali svojim“, rekao je Ugljanin.

Izvor: Beta