Ugljanin u Tirani na dodjeli odlikovanja “vitez Skenderbegovog reda”

0
997
blank
Foto: Facebook

Na prigodnoj ceremoniji u Tirani, predsjednik Republike Albanije Ilir Meta odlikovao je posthumno titulom “viteza Skenderbegovog reda” nekoliko značajnih ličnosti iz historije Sandžaka – Aćifa ef. Hadžiahmetovića, Ahmeda Dacu, Mula Jakupa Kardovića, Ferhat beg Dragu i Nedžiba Dragu.

Orden viteza Skenderbegovog reda je državno odlikovanje Republike Albanije, koje je 1925. godine ustanovio albanski predsjednik Ahmed Zogu (kasniji kralj, Zog I), a dodjeljuje se pojedincima za značajan doprinos odbrani, jačanju i razvoju Republike Albanije.

Odlikovanje nosi ime Skenderbega, albanskog nacionalnog heroja koji se borio protiv Osmanskog carstva i sultana.

Albanski predsjednik Ilir Meta titulu orden “viteza Skenderbegovog reda” posthumno je dodijelio Mula Jakupu Kardoviću iz Rožaja. Orden je u ime porodice primio Rešad Kardović.

Titula “viteza Skenderbegovog reda” posthumno je dodijeljena i Aćifu Hadžiahmetoviću za, kako je navedeno, “doprinos u zaštiti od asimilacije i eliminaije Albanaca pod srpsko-hrvatsko-slovenačkom kraljevinom” i u znak zahvalnosti za aktivnosti tokom Drugog svjetskog rata u “očuvanju teritorijalnog integriteta albanskih zemalja i zaštitu nedužnog albanskog i bošnjačkog stanovništva koje su četničke bande pokušale istrijebiti”.

blank
Foto: Facebook

Fotografije koje objavljujemo uz tekst nema na zvaničnim nalozima Sulejmana Ugljanina na društvenim mrežama, niti na zvaničnom sajtu SDA Sandžaka.

Na jednoj od fotografija sa ove svečanosti vidi se velika slika na zidu na kojoj je prikazano davanje prisege katoličkom svećeniku s rukom na Bibliji. Na toj fotografiji Ugljanin i prisutni drže u rukama šampanjske čaše i priznanja koja su dobili.

Ugljanin, očito nastavlja saradnju sa negatorima Bošnjaka i bošnjačkog identiteta u Sandžaku, a ta saradnja na kratko je bila prekinuta tokom zadnje kampanje za Parlamentarne izbore, kada je Ugljan procijenio da bi mu pojavljivanje Ismeta Azizija i njegove ekipe u kampanji štetilo rejtingu, pa je sačekao da izbori prođu.

Podsjetimo, zbog ovakve politike Ugljaninu je i zvanična bošnjačka politika u Sarajevu okrenula leđa. U zadnjoj predizbornoj kampanji njegove SDA Sandžaka niko od zvaničnika SDA iz BiH nije došao i podržao Ugljanina, niti se iko iz Sarajeva pojavio na završnom mitingu u hali Pendik, što je nekada bila ustaljena praksa.

Tako da su neka tumačenja da je Ugljanin očito izrevoltiran okrenuo ćulah naopako i odlučio postati Albanac.

Izvor: Sandzacke.rs