ZA RAZVOJ INFRASTRUKTURE U SRBIJI: Turska spremila kredit od 400 miliona dolara, pregovori i dalje traju

0
907
blank
Foto: Beta

Turska Eksim banka opredijelila je za razvoj infrastrukture u Srbiji kredit od 400 miliona dolara, rekao je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

On je novinarima poslije sastanka Mješovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Turske rekao da se trenutno pregovara o uslovima odobravanja tog kredita, ne naglašavajući da li je dio tih sredstava namijenjen finansiranju rekonstrukcije puteva Novi Pazar – Sjenica i Novi Pazar – Tutin.

Podsjećamo da je još sredinom 2009. godine Ministarstvo ekonomije, na čijem čelu je bio Mlađan Dinkić, saopštilo da je Eksim banka izdvojila 25 miliona dolara za kreditiranje tog posla, da se nadaju da će “uskoro biti dogovoreni i svi tehnički detalji u vezi sa kreditom, a da se početak radova očekuje na jesen te godine”.

Prilikom posjeta Novom Pazaru ambasador Turske u Srbiji Tanju Bilgic i njegov prethodnik Mehmed Kemal Bozaj izjavljivali su da se od tog projekta nije odustalo i da se i dalje vode pregovori o uslovima finansiranja tog posla.