ZNP: Novi Pazar nema lokalni registar zagađivača, protest natjerao institucije da rade

0
455
blank
Screenshot/A1

Grupa građana okupljena oko inicijative “Za zdrav Novi Pazar” ocijenili su danas da je ekološki protest zbog izlivanja mazuta iz “Gradske toplane” u rijeku Rašku natjerao institucije da reaguju, zbog čega ga smatraju uspješnim.

Oni su na konferenciji za novinare naveli da je taj ekološki incident pokazao sve slabosti sistema, kao i da je reakcija institucija moguća kada postoji snažan i udružen pritisak građana.

Kako prenosi radio Sto plus, podsjetili su šta su sve nadležne lokalne i republičke institucije u proteklih mjesec dana uradile kako bi ispunile njihove zahtjeve, poput onog da je zaustavljeno izlivanje mazuta i preduzete mjere da se to ne desi opet.

“U odgovoru gradskog vijeća jasno se ističe da ne postoji mogućnost da se ponovo desi izlivanje mazuta jer su zatvorili centralni rezervoar mazuta i toplana se premješta na novu lokaciju”, kazala je Nusreta Brunčević, jedna od predstavnica građana.

Brunčević je naglasila i da o tom ekološkom incidentu uopšte nisu bili upoznati Agencija za zaštitu životne sredine i novopazarski Zavod za javno zdravlje što, kako smatra, nije opravdanje za izostanak njihove reakcije.

Ona je dodala da je policija protiv odgovornih, vršioca dužnosti direktora “Gradske toplane” i tehničkog direktora, podnijela krivične prijave i da će pomno pratiti taj postupak.

“Ono što smo otkrili u ovom periodu je da Novi Pazar uopšte nema lokalni registar zagađivača, što nas je iznenadilo. Registar je potreban, on mora da bude prioritet, ne samo zbog zagađenih rijeka i vazduha. Učinićemo sve kako bismo uticali da on bude urađen do kraja godine”, poručila je Brunčević.

“Nećemo stati, dok bude trajao postupak, šetaćemo obalama Raške, Jošanice, Trnavice i bilježiti zagađenja. Ukoliko sudski postupak ne da rezultate, organizovaćemo novi protest i to tokom sjednice Skupštine Novog Pazara”, najavio je Ado Marovac.

On je dodao da je prethodnih nedelja trpe različite vrste pritisaka koji je, kako je rekao, očekivao.

“To nas neće spriječiti jer se borimo za opšti interes. Odlučni smo u ovoj borbi, nećemo odustati dok se ne ispune uslovi, dok se ne uvede sistem kažnjavanja zagađivača i dok se ne očiste naše rijeke”, istakao je Marovac.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac javno je pozvao predstavnike građana okupljenih oko inicijative “Za zdrav Novi Pazar” na razgovor, koji će oni razmotriti kada, kako su rekli, budu formalno pozvani.

Izvor: Radiostoplus.com