Zukorlić: Za Bosnu bih učinio sve što mogu da joj bude bolje

0
935
blank

Jedno od predizbornih obećanja Milorada Dodika bilo je da će imenovati Emira Kusturicu za svog savjetnika. Predsedavajući Predsedništva BiH to je obećanje ispunio – odnedavno, poznati reditelj i formalno je jedan od 11 savjetnika srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Nedugo zatim, hrvatski član Predjsedništva Željko Komšić za savjetnika je izabrao predsjednika LDP-a Čedomira Jovanovića.

Ko bar malo poznaje političke i društvene prilike na Balkanu, jasno mu je da su Kusturica i Jovanović antipodi. Činjenica je da su i jedan i drugi savjetnici članova Predsjedništva u Sarajevu: prvi predstavnika srpskog, drugi – hrvatskog naroda. Kad se to ima na umu, onda nije iznenađenje što su mnogi povjerovali u “neprovjerenu glasinu” da trećeg člana Predsjedništva Šefika Džaferovića savjetuju Muamer Zukorlić i Hashim Thaci, piše RTS.

blank
Foto: Alo / Nenad Vujanović

Nekadašnji muftija Muamer Zukorlić već je učestvovao na izborima u BiH i kao glasač i kao kandidat. Za sada, kaže, nije savjetnik i još nije dobio takvu ponudu. Ali – nikad se ne zna.

“Ja Bosnu doživljavam kao svoju matičnu domovinu, u kulturnom i nacionalnom smislu i za nju bih učinio sve što bi moglo da joj pomogne, ne samo iz simboličnog patriotskog odnosa već i zato što Bošnjacima širom svijeta neće biti dobro ako Bosni bude loše. Tako da bih ja za Bosnu učinio sve što mogu da joj bude bolje. Međutim, ne bih se mogao izjašnjavati o konkretnom angažmanu dok ne bih dobio konkretnu ponudu”, kaže Zukorlić.

blank

Imenovanje Čedomira Jovanovića propraćeno ocjenama da je tu ili zato da bi nervirao Milorada Dodika, kako su to ocijenili neki članovi SNSD-a, ili kao reakcija na Dodikov izbor Kusturice za savjetnika. Slične stavove ima i Zukorlić.

“Savjetnici bi trebalo da rade svoj posao, savjetnički posao, da prosto servisiraju funkciju ili osobu ili organ kome su savjetnici. U ovom slučaju je zapravo imenovanje Kusturice za Dodikovog savjetnika izazvalo imenovanje Čedomira Jovanovića za Komšićevog savetnika. Moj pristup je potpuno drugačiji. Ja ne bih nikada prihvatio da budem savjetnik u inat nekome ili zarad nekih simboličkih poruka, već ako bi to bila ponuda koja bi bila adekvatna mojim mogućnostima, političkim opredeljenjima ili ako bi bila prilika da pomognem da neki procesi krenu napred”, kaže Zukorlić.