Ima ga samo na crnom tržištu: Pelet postao najtraženija roba u Srbiji

0
348
blank

Cijene ogrijeva u Srbiji značajno su povećane zbog smanjene proizvodnje uglja u državi. To se najbolje vidi po cijenama drva i peleta, koji se više ne može ni pronaći, jer se prodavcima ne isplati da ga prodaju, zbog zamrzavanja cijena od strane države. Kako će se građani Srbije grijati ove zime?

Najtraženija roba posljednjih dana u Srbiji svakako je pelet. Znaju ljudi da postoji ali ne i gdje mogu da ga kupe.

“Pa peleta ima, ali samo na crnom tržištu. U legalnim tokovima ne. Nema ga jer je država ograničila cijenu i kvalitetan i nekvalitetan su iste cijene“, kaže Saša Ristić iz Termodoma.

A ta cijena, prema uredbi Vlade iz avgusta iznosi 38 hiljada dinara.

“Država je jednu stvar uradila dobro, jednu loše. Dobro je to što je zabranila izvoz, diskutabilno, ali dobro. Oni to mogu donekle i da kontrolišu sve. Ali ovo da pelet košta 38 hiljada dinara? Pa zamislite da svi automobili koštaju 10 hiljada eura? Pa imate automobil koji vrijedi dve hiljade eura, a imate i od 10 hiljada. To zavisi valjda i od kvaliteta?“, kaže Ristić.

I kada građani dođu do peleta, on im je skup, pa se veliki broj njih vratio drvima. Cijena po metru kubnom za drva iznosi između 11 i 12 hiljada dinara. Potražnja je odavno nadmašila ponudu i zbog toga je stanje sa cijenama energenata ovakvo, rekao je za N1 profesor na tehnološko metalurškom fakultetu Petar Đukić.

“Kada su u pitanju energenti i sve što se prodaje na slobodnom tržištu, tu ne mislim na struju i gas, država ne može da uradi ništa. Može da proba da uradi nešto ali to definitivno neće imati uspeha. Svaka regulacija cena, pokušaj da se interveniše, bilo to da su u pitanju mleko i mliječni proizvodi, meso i proizvodi od mesa, na drugi rok to ne može da se reguliše“, ističe Đukić.

Procjene su, tvrdi Đukić, da će polovinom zime i ovo tržište da se uravnoteži.

“Nema opravdanja da cijene divljaju kao što divljaju sada, osim ako nije kratkoročan efekat“, navodi Đukić.

A kao razlog visokih cena ogreva pomoćnik ministarke za energetiku Zoran Ilić, nedavno je izjavio da su cijene povećane zbog smanjene proizvodnje uglja. Kada se na sve to dodaju i preporuke Vlade za uštedu struje, građanima ostaje da se nadaju da ova zima neće biti jaka.

Izvor: N1