Baćićanin: Značaj muzeja ogroman, ali i često zanemaren

0
524
blank
Foto: Muzej Ras

Muzej je centralna institucija koja ima ogromnu i složenu ulogu u društvu, ali se istovremeno suočava sa velikim brojem poteškoća koje remete njegovo funkcionisanje, zaključak je sa okruglog stola održanog prije dva dana u Muzeju “Ras” povodom jubileja 70 godina od osnivanja ove ustanove.

Direktor te ustanove Fuad Baćićanin ocijenio je da je uloga muzeja u društvu ogromna, ali da se često zanemaruje, prenosi Radiostoplus.com.

“Imam osjećaj da se ta uloga u mjeri u kojoj je potrebno da se zna, da se vrednuje da se stavlja po strani i da je kao društvo nismo svjesni. Muzeji moraju da budu centralne institucije u očuvanju kulture, historije, tradicije jednoga mesta, grada, zajednice i društva”, poručio je Baćićanin.

Operativna direktorka Narodnog muzeja Srbije Gordana Grabež navela je da je nepoznanica koji sadržaji privlače publiku jedan od problema sa kojima se muzeji suočavaju.

“U ovom trenutku samo naslućujemo i na osnovu toga kreiramo svoje sadržaje, pokušavajući da privučemo posetioce. Broj posetilaca svedoči koliko su dobri programi koje radimo”, rekla je Grabež.

Na okruglom stolu pod nazivom “Uloga muzeja u očuvanju i promociji kulturnog nasljeđa“, desetak učesnika je izložilo različita mišljena i stavove u vezi uloge muzeja u društvu, problema sa kojima se te ustanove suočavaju, kao i potrebu za daljim redefinisanjema strukture i rada muuzeja kao institucije.

Izvor: Radiostoplus.com