Nagrada “Ahmed Vali” uručena Safetu Bandžoviću

0
223
blank
Screenshot

Predsjednik žirija, književnik Enes Halilović, kazao je da je Bandžović ovo priznanje “davno zaslužio”, te da je njegovo životno djelo “izvanredno”, a da je on “istoričar velikih podataka, sinteze, analitičar poznat na Balkanu i Evropi”.

“Svako svoje delo pisao je punom krvlju i snagom, davao je sve što je mogao i svako njegovo delo moglo bi se nazvati životnim. Da su njegova djela pisali drugi istoričari, bila bi važna u nauci zato što je svako na neki način, ako ne epohalno, onda krucijalno za istoriju Balkana, našeg naroda, Srbije, Bosne i Hercegovine, Južnih Slovena i ovih prostora”, rekao je Halilović, prenosi Radiostoplus.com.

Bandžović je poručio da je ova nagrada znak da je dostigao naučnu zrelost, te da ga obavezuje da nastavi da se bavi istraživanjem historije ovog kraja.

“Drago mi je što, iako u Novom Pazaru ne živim dugo vremena, tu istraživačku vezu nikad nisam kidao. Jedan samo od stalnih saradnika ‘Novopazarskog zbornika’, uvijek sam želio da se bavim historijom ovog prostora i to ću nastaviti da radim”, rekao je Bandžović.

Safet Bandžović je rođen u Novom Pazaru 1961. godine. Školovao se u Sarajevu i Beogradu, stručno se usavršavao iz oblasti historijske demografije na Univerzitetu “Lomonosov” u Moskvi.

Izvor: Radiostoplus.com