Rekonstrukcija Kule motrilje počinje za nekoliko dana

0
428
blank
Foto: Nedžad Smailagić/sandzacke.rs

Radovi na sanaciji i rekonstrukciji Kule motrilje počeće narednih dana, a u budućnosti će biti revitalizovani i drugi kulturno-historijski spomenici u Novom Pazaru, najavili su danas predstavnici lokalne samouprave.

Direktor Regionalne turističke organizacije Sandžaka, koja je bila nosilac projekta obnove jednog od simbola Novog Pazara, Haris Gegić rekao je da je konzervatorsko-restauratorski projekat Kule motrljie od izuzetnog značaja za promociju i turizam grada, prenosi radio Sto plus.

“Naša najveća želja bila je da se ovaj objekat zaštiti od propadanja, da se saniraju krov i ulaz, restauriraju fasade, a unutrašnjost osigura i obezbijedi za nove, atraktivne sadržaje. Taj sadržaj neće remetiti postojeće stanje Kule već će samo doprinijeti modernijem ambijentu”, kazao je Gegić.

On je dodao da će rekonstrukcija Motrilje biti primjer kako treba čuvati kulturnu baštinu Novog Pazara, uz mjere zaštite i poštovanje zakona.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac najavio je da će poslije radova na zgradi Narodne biblioteke “Dositej Obradović” i rekonstrukcije Motrilje, u sklopu Novopazarske tvrđave biti obnovljena Kula džephana i izgrađena ljetnja pozornica.

“Novopazarska tvrđava biće muzej na otvorenom. Želimo da sačuvamo kulturno-istorijske spomenike za buduće generacije, a rekonstrukcija ovih objekata doprineće i razvoju turizma”, rekao je Biševac.

Na pitanje novinara radija Sto plus šta će biti sa sanacijom Bezistana, južnog bedema Tvrđave, ali i Hamama u Staroj čaršiji, Biševac je rekao da se na tome radi.

“Sanaciju Bezistana ometaju neriješeni pravno-imovinski odnosi. Pokušavamo sudskim putem da rešimo taj spor, a kada bude završen krenućemo u rekonstrukciju. Za Hamam je potpisan sporazum, Grad je ispoštovao naše obaveze, izdali smo dozvole, sada čekamo da se riješe problemi na relaciji Islamske zajednice Turske i Islamske zajednice u Srbiji, koja je vlasnik tog objekta”, istakao je Biševac.

Rekonstrukciju Motrilje finansiralo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa 22,7 miliona dinara, a posao je poveren kompaniji “Koto” iz Beograda, kojoj će pomagati firma “Krov” iz Novog Pazara.

Izvor: Radiostoplus.com